• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Корнелия Нинова: Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота.

Корнелия Нинова: Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота.

/КРОСС/Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота, смята Корнелия Нинова. 

Нинова влезе в битката за лидерския пост в БСП, след като напусна поста на заместник-председател на парламентарната група, но остана депутат, след провала на социалистите на евроизборите. В интервю за в. "Сега" тя коментира своите мотиви да се включи в състезанието, парламентарната криза и случая "КТБ".

Лява партия ли е БСП?

Навсякъде - и в нашите структури, и в обществото, се поставя въпросът лява партия ли е БСП и отстъпила ли е от автентичната си лява идеология. Т.е. на първо място е идейната чистота. Трябва ясно и категорично да се каже - ние сме лява партия, правим тези леви политики, можем да отстъпваме дотук и не повече. Но това трябва да се знае предварително, категорична е Корнелия Нинова.

На второ място тя поставя организационното състояние на партията, тъй като, признава Нинова: "В този вид не сме боеспособни".

Повече енергия, повече финанси от субсидията, повече силни кадри и авторитети в местните структури - иска Корнелия Нинова. Тя залага повече на "вените, по които тече животът на партията", тоест на хората, които, са най-близо до народа, както и на добрите кадри - професионалисти, естествени авторитети, които да са уважавани от хората, лявата интелигенция, и не на последно място - на коалиционна политика. Това е основен въпрос, който касае нашите хора - с кого отиваме на избори преди изборите като "Коалиция за България" и с кого бихме управлявали след изборите в зависимост от резултатите - дали с ДПС, дали с ГЕРБ. Тези въпроси се поставят пред нас. Аз бих предложила този въпрос да се реши чрез вътрешнопартийно допитване, казва Нинова. 

Оценката на Корнелия Нинова за лидерството в последните 13 години в БСП е противоречива. Сергей Станишев и Изпълнителното бюро имаха и силни периоди, имаше и слаби,казва тя и допълва: Анализът няма да е лесен. Сега наблюдавам нещо, което не приемам. Тъй като Сергей Станишев подаде оставка и се смята, че е в слаба позиция, хора, които са били близо до него, започнаха да го критикуват и да му се нахвърлят. Това е некоректно, непочтено и не е мъжкарско. Скочи му, когато е силен, като си толкова ербап. Други пък твърдят, че е най-великият политик. Спрете се бе, хора. Нека да не преценяваме според личния си интерес. Ние имаме нужда от обективен разговор и обективна оценка на грешките, за да не ги повтаряме.

БСП и бизнесът

Корнелия Нинова опроверга усещането, че БСП не е пипнала плоския данък. Съжалявам, че не успяхме да обясним на хората, че ние плоския данък го променихме. Нашите предизборни ангажименти съдържат три неща - първо, доходите до размера на минималната заплата да бъдат необлагаеми, второ, доходите до 4500 лв. да се облагат с 10% данък, а тези над 4500 лв. - с 20%. И първите две условия ги изпълнихме. Остана само третото и причината е в несъгласието на ДПС, тъй като в тяхната предизборна програма пише, че изобщо няма да се променя плоският данък. Те направиха компромис и отстъпиха само по въпроса да не се облагат минималните доходи, припомни Нинова. Тя е категорична, че плоският данък трябва да се промени в пропорционален като се осъществи и третата стъпка - данък от 20% върху доходите над 4500 лв.

Ние не предлагаме промяна в корпоративния данък. За бизнеса той остава 10 процента, но що се отнася до доходите на физическите лица, бедните трябва да плащат по-ниски данъци, а богатите по-високи, каза още депутатът от Коалиция за България. 

Парламентарната криза

Нинова призна, че кворумът е отговорност на управляващите. И тъй като само подкрепата на ДПС не е достатъчна, за да бъдат приети някои важни закони, БСП е разговаряло с "Атака", но са срещнали категоричния отказ на хората на Сидеров да влязат в парламентарната зала. 

От самото начало на парламента ситуацията беше напрегната. Конкретната причина, според мен, са резултатите от европейските избори. След като не станахме първа сила, тръгна и политическата криза, коментира Нинова. 

Случаят "КТБ"

Корнелия Нинова напомни, че КТБ още не е обявена в несъстоятелност и според експертите има възможност въобще да не се стига дотам. За мен обаче по-важното е друго. За да се вземе правилното решение и за вложителите, и за общините, и за болниците и т.н., трябва да се знаят фактите, посочи тя и поясни: Още от римското право има една максима - дай ми фактите, за да ти дам правото. Ние не разполагаме с фактите. И все още настояваме за истината. Първо, фактите ни се поднасят на парче. След това се променят всеки ден. Единият ден има изнесени пари в чували, на другия ден няма, има укрити кредитни досиета, няма укрити кредитни досиета. Настояваме за пълната и обективната истина, а тя зависи от 4-5 институции в държавата - БНБ, Комисията за финансов надзор, министъра на финансите и главния прокурор. Докато всичко това не се сложи на масата, не може да се вземе т.нар. информирано и обективно решение по случая. Трябва да се оценят активите на банката, да се види какви са задълженията и тогава да се търсят вариантите. Да не се бърза с обявяването в несъстоятелност и фалирането на банката, ако има варианти тя да продължи да работи и да бъде оздравена. А хората, които разбират, твърдят, че има. И според мен трябва да се върви към този вариант - банката да се оздрави и да продължи да работи.

Според Нинова органите, от които трябваше да дойде пълната информация по случая, не са показали независимост и обективност. Тя дорине отхвърли и умисъл в това, но посочи, че няма представа кой би имал интерес от прибързаното фалиране на КТБ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Курнелия Спинова е чиста , само когато се подмие, а иначе водена от своя УЧИТЕЛ и ЛЮБОВНИК - "ДЪЛГИЯТ ИНКАСАТОР" не се свени да демагогства и лъже пред наивитетите! Вкупом плакахме от умиление, "когато се запознаха" в ефир с Мавъра, нейния предишен СДС наставник, с когото добре облажиха около далаверите в Техноимпекс. НО ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ ПО ДУША - КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ/най-добър е Р. Овч./, ЗАЩОТО ИМА КОЙ ДА ГИ СЛУША И СЛЕДВА ! АНАТЕМА !

21.07.2014 11:43:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.