• 26 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната собственост

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната собственост

/КРОСС/Парламентът даде зелена светлина за по-бързото изграждане на големи инфраструктурни проекти. С приетите на първо четене промени в Закона за държавната собственост се ускорява процедурата за отчуждаване на имоти, която досега забавяше строителството. Сред тях са Северната тангента в София, магистралите "Струма" и "Марица" и други, които се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване на оценките за обезщетения и по някои от тези проекти може да загубим пари от ЕС.

Според предложените промени отчуждаването на частни имоти ще влиза в сила и имотът ще се смята за отчужден, когато актът за това не е обжалван и определеното в него парично обезщетение е преведено по сметка на правоимащите лица. При липса на посочена сметка парите ще се превеждат по сметка на областния управител.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. Това ще се допуска при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план, който предвижда изграждане на национален обект и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.

Станислав Иванов от ГЕРБ коментира: Знаете ли защо хората са в съдебна фаза в момента и жалят тези процедури? Защото, когато вие бяхте на власт установиха, че предложената цена за отчуждавена та техните имоти е 65 стотинки. Цените, по които са отчуждавани имотите за южната дъга на Околовръстното шосе са на 60 лева. Няма нито едно обжалване.

Георги Анастасов от БСП обаче коментира, че с предлаганите промени ще се затвърди определянето на възможно най-ниската стойност за обезщетение.

Това, което в момента се предлага, е да се затвърдят тези 65 стотинки. Разбира се, че въпросът със забавянето на издаването също е много сериозен, но спекулации е имало винаги със земята. Когато приемеш един несправедлив закон, ти си несправедлив с обществото, защото е едно да дадеш 65 лева, а друго е да дадеш 65 стотинки. По сегашното законодателство ти можеш да го обжалваш и можеш да спреш една процедура, но да ти влезнат в имота, без да си получил реалната стойност, справедливата стойност - това е грабителство.

По досега действащото законодателство актът на обжалване спираше изпълнението на процедурата по отчуждаване. С новите промени началото на съдебния спор няма да спира отчуждаването, а собственикът на имота ще може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът ще изплаща на собственика разликата, заедно със законните лихви върху нея.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.