• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Нарушеното обоняние е признак за близка смърт

Нарушеното обоняние е признак за близка смърт

/КРОСС/ Нарушеното обоняние е предвестник на предстояща смърт. Това твърдят учени от Университета в Чикаго.
Екип от специалисти биопсихолози, социолози, статистици и общопрактикуващи лекари са изследвали обонянието на повече от 3 000 човека на възраст от 57 до 85 години. На участниците са били предложени пет аромата - на черен пипер, риба, портокал, роза и кожа, а обонянието им е оценявано с помощта на специално разработен тест.
В хода на експеримента участниците са били разделени на три групи. В първата попаднали 78% от всички участници, които притежавали нормално обоняние, като 45.4% от тях успели правилно да определят и петте аромата, а 29% - само четири от тях. Във втората група попаднали участници със снижено обоняние - те са били в състояние да идентифицират правилно две-три миризми. В третата група (3,5%) са влезли хора, които практически не разпознават миризмите.
Очаквано, тестът е показал, че обонянието намалява с възрастта - да разпознаят правилно ароматите са успели 64% от 57-годишните и само 25% от 85-годишните.
След пет години учените са изчислили процента на смъртност във всяка една от трите групи. За това време се оказало, че 430 (12.5%) от 3005-те участници са починали. Тези, които най-трудно са различили петте миризми, след пет години са останали с 39% по-малко. В същото време смъртността в групата, дала средни резултати, е 19%, а в първата група смъртността е била едва 10%.
Експертите все още не могат да си обяснят резултатите, но са категорични, че по състоянието на обонянието може да се предскаже смъртта в рамките на пет години.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

След като едната група е на възраст от около 85 години, там смъртността ще е по-висока, независимо дали хората в нея имат добро обоняние или не. Не им ли е хрумнало, че връзката е по-скоро между ЕГН-то и смъртността, а не между обонянието и смъртността.

05.10.2014 09:05:42

Анонимен

Не е задължително,има сенни хреми,които се обуславят от сезона,както и временни настинки. По-горе написаното е тендециозно и неверно.

05.10.2014 06:49:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.