• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Любителите на пари да бъдат изгонени от храма

Любителите на пари да бъдат изгонени от храма

/КРОСС/ - Проф. Танев, кога да очакваме нов закон за училищното образование и върху какво ще стъпите - проекта на ГЕРБ, на кабинета "Орешарски" или на Тройната коалиция?

- Върху нещо, което е мое, ще стъпим, а то в крайна сметка се прави с отделни части на всички, които изброихте. Що се отнася до училищното образование, то ми е най-много на сърцето и най-много трябва да бъде бутнато.


- Един учебник по предмет, както искаше министър Анелия Клисарова, или повече?

- Аз мога да кажа само моето мнение, това е спорен въпрос. Мисля, че повече учебници може би ще бъде по-добре.


- Повече от три, колкото са в момента ли?

- В никакъв случай не съм за това да има хиляда учебника, защото това първо разсейва хората, и второ, означава много повече пари и средства да отиват за нищо. Мисля, че можем да се концентрираме върху по-малък модел - примерно два алтернативни учебника.


- Кога ще започне пренаписването на учебниците?

- Преди учебниците трябва да се прегледат програмите и това ще отнеме време. Решително трябва да се променят и за това има достатъчно готовност. Консервативна е системата на образованието, тя включва много, най-различни култури в себе си и по тази причина няма да бъде много лесен процес, боя се. Но нямаме много време. Аз се надявам, че до месец - два ще бъдат направени основите на една по-нова, по-модерна като за XXI век програмна система на обучението, след това догодина ще има новите учебници. Тази година не може нищо да се направи повече.


- Кога очаквате проектът за нов закон да бъде готов? Много дълго се чака вече, осем години.

- Моето желание е това да стане утре. Както знаете, утре няма да стане, нито вдругиден. Не може в момента да се ангажирам със срокове... Трябва да обиколя страната и смятам да го направя. Колкото мога повече да пътувам, за да мога да чуя в Югозапада, в Североизтока какво се прави. Какво искат оттам. Искам да чуя мечтите.


- Това няма ли да отнеме време, законът три пъти не успява да влезе в пленарна зала?

- Три пъти крой, преди да режеш. Който е правил реформи бързо до момента, както казват, сам пада в него.


- Четиригодишните трябва ли да бъдат задължително на училище?

- Малко е пресилено да казваме задължително всички четиригодишни да ходят на училище. Това е непремерено. Би следвало да се намери средното между това, което е нормално семейно възпитание, което не може и не трябва задължително да бъде изтрито с гумата. От друга страна, трябва да се съобразяваме с наличието на отделни групи в обществото, които пък без това не могат. Затова трябва да намерим по-гъвкав модел. За някои да бъде по един начин, за други - по друг. Имам някои идеи в това отношение, но ще видим колко са адекватни.


- Това спъна приемането на закона в предишния парламент.

- Сега ще видим как ще бъде в това Народно събрание, защото то има много по-голяма представителност от всички предишни. Моя ще бъде невероятно трудната задача да направя баланс.


- Имате ли идеи как ще се реши въпросът с тежките ученически чанти?

- Имам. Дявол да ги вземе тежките чанти.


- Вие идвате от академичните среди, трябва ли да се приеме изцяло нов закон за висшето образование?

- Мисля, че по-скоро трябва да има нов закон. Висшето образование има нужда да бъде вързано повече с науката.


- Трябва ли да има държавна поръчка за университетите, а който отпадне от нея - да учи платено, или да се запази сегашния вариант?

- Не може да продължава с това съперничество между частни и държавни университети. Искам по възможност да направя каквото трябва за урегулиране на това напрежение, което продължава да съществува, тъй като съм тотално убеден, че образованието е производство, а не бизнес. Повтарям, образованието не може да бъде повече третирано на принципа, че вузовете са на пазара на образователните услуги. Кой може да каже тука с ръка на сърцето, че образованието не е производство на бъдещето на една страна, на идентичност и какво ли не друго, което е велико, и това да бъде сравнено с услуга. Твърде е долнопробно. Не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци.


- Тоест няма да има платено обучение ли?

- Това означава да се намери еднакъв вид. Да няма напрежение заради парите, да има напрежение само заради качеството между различните вузове и за нищо друго да не спорят те. Защото един път министърът ще бъде от държавен вуз, друг път ще бъде от частен вуз и ще имаме всеки нов мандат нова визия за образование. Ще направя възможното това да спре да се случва.

 

Проф. Тодор Танев, министър на образованието

„Стандарт”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.