• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Община Шумен усвоила 25 млн. лв. от европроекти

Община Шумен усвоила 25 млн. лв. от европроекти

Шумен /КРОСС/ През 2014 г. работихме в сложна и динамична обстановка. В тази кризисна година изключително сериозното значение за община Шумен имаше инвестиционният процес. Основният наш инструмент бяха европейските фондове, работихме по повече от 12 проекта и само пред 2014 г. бяха усвоени близо 25 млн. лв. Това е сериозно постижение, защото това са реални инвестиции в града и дават импулси за развитие. Това заяви на последната за годината пресконференция кметът Красимир Костов. Заедно със своите заместници Митко Киров, Александър Генчев, Иван Йонков, Живка Тонева и Седат Кадир те направиха традиционния годишен отчет пред журналистите.
В своето изложение Костов подчерта, че общината успя през тази година да довърши проекта за лъчетерапията за 6 млн. лв., реализират се дейности по проект „Оттука започва България" за над 3,2 млн. лв., работи се по проекта „Шумен по добро място за живеене" за повече от 5,2 млн. лв. Сериозни ангажименти общината има и по реализацията на проекта по водния цикъл на стойност 75 млн. лв. Това ми дава основание да кажа, че през тази 2014 г. Шумен и общината се развиваха успешно и основният фактор беше местното самоуправление, каза Красимир Костов.
Градоначалникът подчерта, че през 2015 г. общината има сериозни предизвикателства - след приемането на Общинския план за развитие и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, Общината вече има готови 25 проекта, с които веднага може да кандидатства в новия програмен период. „Надявам се в началрото на 2015 г. да бъдат утвърдени програмите и да можем веднага да кандидастваме с готовите проекти. Много се надявам да бъде прието искането на НСОРБ в тези нови програми да могат да бъдат финансирани и спортни обекти, което ще ни улесни при изграждането на парка в Тежкия полк, да ремонтираме спортните зали. Надявам се през 2015 г. да възстановим финансирането на пречиствателната станция за питейни води и старческия дом, да продължат дейностите по откриването на медицинския колеж, с което ще гарантираме успешното развитие на Община Шумен, кщаза в заключение Красимир Костов.
Митко Киров, зам.-кмет по икономическо развитие и общинска собственост, подчерта, че общината залага изключително много за привличане на средства чрез еврофондовете, тъй като местните приходи не достигат за благоустрояването на града. В новия програмен период общината има готовност да стартира проекти за над 50 млн. лв. веднага при отварянето на съответната програма. Той обясни, че проектите са в четири направления. В областта на образованието се предвижда обновяване на инфраструктурата и създаване на достъпна среда, благоустрояване на ученически спортни комплекси. Второто направление включва обновяване и модернизиране на културната структура, където влиза и реконструкцията на Летния театър. Третото направление е благоустрояване, което включва реконструкция и на пешеходната зона от пл. „Кристал" до пл. „Освобождение", изграждане на детски спортни площадки. Четвъртото направление предвижда изграждане и реконструкция на улична мрежа и поставяне на енергоспестяващо осветление.
Според зам.-кмета по финанси Александър Генчев, годината е била напрегната, но общината няма да има просрочени задължения. Данъчните приходи към 22 декември са изпълнени над 97 %, което говори за висока гражданска активност, подчерта Генчев. Изпълнението на такса битови отпадъци приближава 90 %, добри са приходите от услуги, наеми, земя. Недостатъчни са приходите от продажби на общинско имущество, отчете Генчев и подчерта, че през годината общината е осигурила всички публични услуги, покрити са всички разходи по облигационния заем, осигурено е съфинансирането по проекти.
Зам.-кметът Иван Йонков очерта елементите на капиталовата програма, на инфраструктурните обекти и подчерта, че през 2014 г. са усвоени над 13 млн. лв. Изпълнени са над 90 % от записаните в програмата обекти, а останалите обекти са в етап на изпълнение. Като най-тежък той определи проекта по водния цикъл. Общината има сериозна проектна готовност и влиза готова в следващия програмен преиод, подчерта Йонков.
Живка Тонева очерта работата по направленията култура, образование и младежки и спортни дейности като успешни. Всички сектори са били обезпечени със средства. Тя подчерта, че в бюджета на община Шумен са заделени 7,5 % за култура, което е твърде над скромните пари в държавния бюджет. Богат културен календар, сериозни ангажименти към предучилищното възпитание, грижа за младежта и спорта, така Тонева очерта отиващата си 2014 г.
Седат Кадир коментира работата на направлението социални дейности и здравеопазване. Десетки безработни намериха реализация по редица социални проекти. Като най-важна за направлението му задача Кадир определи стартирането на работата на Медицинския колеж през 2015 г., за което община Шумен е поела сериозни ангажименти

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.