• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Домът на Октавиан Август вече ще е достъпен за туристи

Домът на Октавиан Август вече ще е достъпен за туристи

/КРОСС/ Властите в Рим отварят дома на първия император на Древния град Октавиан Август за посещения от туристи. Атракцията започва от 25 септември, за радост на милионите гости на италианската столица.

Жилището е открито от археолозите преди повече от век, но било изоставено на произвола на съдбата и затрупано. През 2008 г. то е частично възстановено и отворено за посещения, но за кратко, тъй като запазените стени и тавани започват да се рушат под въздействието на влагата и резките температурни промени. Веднага е поставено началото на сложна реставрация и консервация на помещенията в целия комплекс, която продължава шест години и е завършена в чест на 2000-ата годишнина от смъртта на Октавиан Август - 19 август в 14-а година след Христа.

С цел запазването на античните фрески занапред визитите в императорските покои ще се осъществяват на групи от максимум 20 човека, като продължителността им ще бъде не повече от четвърт час.

Домът на Октавиан Август и обичната му трета съпруга Ливия се намира на хълма Палатин, където според легендата бил вдигнал колиба единият от двамата основатели на Рим - Ромул. Точно до нея пък бил поискал да живее до края на дните си и императорът, който пожелал домът му да бъде от тухли и богато украсен.

Всъщност става дума за две разкошни жилища - това на Ливия, първото, което е отворено за кратко през 2008 г., и това на Октавиан Август. Те са разделени от храма на древноримския бог Аполон, от който са запазени само основи на стени.

Що се отнася до покоите на императора, почти такъв, какъвто е бил преди 20 века, е триклиниумът или залата за гуляи с прилежащите й помещения. В тях прислугата приготвяла угощенията на владетеля и поканените от него сътрапезници, там са били и "гримьорните" на актрисите и танцьорките, повикани за разтуха на големците.

Величествена е и съседната зала, наречена "Къща на куклите", която е на два етажа и в която сътрапезниците са можели да се насладят както на веселящите ги с песни и танци хубавици, така и на услугите на куртизанки. Интересни са стаята на маските, където Октавиан Август обичал да се оттегля, за да разсъждава за бъднините на империята, както и двете библиотеки - гръцка и латинска, където той се обогатявал със знания.

Според шефката на екипа от реставратори Чинция Конти, при възстановяването на стенописите тя и колегите й трябвало да сглобяват истински пъзели от стотици парчета, паднали и натрошили се на пода през годините.

За да може да бъде запазен за поколенията, комплексът е покрит със специален метален покрив, пише News7.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.