• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Орешарски: Въпросът за оставка е към партиите в парламента

Орешарски: Въпросът за оставка е към партиите в парламента

София /КРОСС/ Въпроси за оставки, за предсрочни избори са в правомощията на парламентарно представените партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт, каза на среща с представители на граждански и неправителствени организации министър-председателят Пламен Орешарски.
Всеки кабинет, всяко правителството, за да работи се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. Без парламентарна подкрепа не можете да направите нищо, подчерта Орешарски.
Във връзка със ситуацията в Корпоративна търговска банка, Орешарски заяви, че задачата на квесторите е да оценят активите и да преценят дали тази банка е декапитализирана, или не.
„Ще изпълним ангажиментите си на 21 юли банката да бъде отворена. Банковата система се регулира и надзирава от БНБ. Ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос", посочи той.
Орешарски повтори казаното преди няколко дни, че няма нито един финансов параметър, който да е по-лош в сравнение с миналата година.
"Няма никакви предпоставки за изводи, че трябва да се прави актуализация на бюджета, освен политикопропаганда. Изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30,5% от годишните приходи. Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години", обясни министър-председателят и допълни, че за разлика от други години сега в бюджета има и буфери.
"Запазваме голяма степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация, но зависи и от това по какъв начин страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели", каза още премиерът.
Пламен Орешарски обясни, че заемът от 1,5 млрд. евро ще бъде изразходван за рефинансиране на дълг в началото на 2015 г, който е емитиран през 2002 г. и изтича в падеж през 2015 г. По неговите думи, е добре към тази дата парите да бъдат в наличност. "Другата част ще покрие планирания бюджетен дефицит. Има предварителни очаквания той да е 4 % или малко под 4 %", допълни министър-председателят.
Част от участниците в срещата с премиера заявиха, че не искат оставката на правителството.
"Вие трябва да продължите да работите за да изпълните ангажиментите си към гражданското общество", заяви Спас Колев от движение "Свободни, можещи силни" като се обърна към премиера Орешарски. Ние искаме да наложите на лидерите на партиите този път да се вслушат в нас, а не да правят тяснопартийни сметки, каза още Спас Колев.
Вие нямате право да си подавате оставката защото близо един милион души ви подкрепиха с подписка, завиха участници в срещата.
Божидар Томалевски от "Другата България" предложи парламентарно представените партии да се разделят от партийната субсидия и да я дадат на пострадалите от наводнение миналата седмица жители на варненския квартал "Аспарухово".
На реплика от участниците в срещата "докога вие ще бъдете министър председател, на нас не ни е известно", Орешарски отговори "и на мен".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ЛАЗАРОФ

милия , той пак неразбрал , човек да го ожали тоя нещастник дето попиля всичко постигнато от герб, имам предложение за игра - няма цацаров , няма йовчев , фсички барабар с директори областни и останалите назначени от тях / да не забравим мая и миков/ ги пускаме от орлов мост по цариградско до околовръстното и който оцелее от нароната любов да не му се търси отговорност

24.06.2014 17:09:07

Тиквата

Интелигентен и опитен политик. Тиквата може само да е учи от него, да копира и да взима пример. Но, не! Той е нагъл и иска с простотията си да мачка умните и честни хора.

24.06.2014 16:42:14

орех

Орешарски е премиер за пример, кабинетът му свърши в пъти повече работа от този на Боко за 4 години.

24.06.2014 16:41:24

Боко

Оставка, та оставка...Е, и? Какво като си тръгне Орешарски, Боко ли ще ни измъкне от кризата, в която сам ни набута?

24.06.2014 16:41:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.