• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

The World Tribune: България е продавала оръжие на „Ислямска държава”

The World Tribune: България е продавала оръжие на „Ислямска държава”

/КРОСС/ Радикалната група „Ислямска държава" е получавала оръжия от страни от бившия Източен блок, пише американският вестник The World Tribune, позовавайки се на дипломатически източници.
Според тях ислямистката мрежа е купувала противотанкови оръжия, ракети, миномети, защитни облекло и техника за свръзка от европейски държави.

Оръжия и оборудване са били изпращани от бивши съветски страни като България, Хърватия, Румъния и Унгария.
„Ислямска държава" е използвала и американски оръжия, заловени в Ирак, но повечето оръжейни доставки е получила от бившия Източен блок в резултат на поръчка, направена преди около година", разказва дипломат.

Потокът на оръжия е бил улесняван от страни от НАТО, в частност от Турция. Разузнавателните служби на държави от Алианса са подпомагали изпращането на пари и оръжия към и от Европа под маскировката на хуманитарни доставки за Сирия.

Източник на изданието твърди, че „Ислямска държава" е започнала да поръчва оръжия и военно оборудване в първите месеци на 2013 година. Хърватия е доставяла БТР и ракетни установки, Румъния е продавала основно бойни танкове, а Украйна - бойни машини на пехотата. Според същия източник България е предоставяла боеприпаси на групата.

Източниците твърдят, че Турция и страни от бивша Югославия са играли основна роля във въоръжаването на джихадистите. Групата е получавала и помощ чрез вербуване в Босна и Херцеговина, България и Косово за войните си в Ирак и Сирия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не ми се пищете човеколюбци с това дете на титула, ами кажете с какви пари платиха за това оръжие. Мамка ви мръсна...

17.08.2014 12:18:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.