• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Шаламанов: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

Шаламанов: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

Варна /КРОСС/ Морската сигурност придобива все по-голямо значение във връзка с усложнената обстановка не само в Черно море, но и по света - с операциите срещу тероризма и пиратството. Това заяви военният министър Велизар Шаламанов, който присъства на официалния ритуал на Морска гара във Варна по присвояване на първо офицерско звание на 23-мата курсанти, випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".
Министърът посочи, че с Националната програма "България в НАТО 2020" фокусът ще бъде върху механизма за увеличаване разходите за отбраната в контекста на увеличаване способностите на въоръжените сили. Той коментира належащите задачи пред Министерството на отбраната.
В момента извършваме преглед доколко е изпълнено това, което е заложено в Бялата книга за отбраната от 2010 година, прегледа на силите, който не е довършен, ускорено ще го завършим. Естествено трябва да има реализъм, максимално да се използват възможностите за поддържане и усъвършенстване на съществуващата техника и инвестиции в такъв тип способности, които с минимум средства, в контекста на членството ни в НАТО, да доведат до нови способности за българските военноморски сили.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес, 10 август, в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск - 2014" на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".

Министър Шаламанов поздрави випускниците и им пожела да имат успешна реализация в бойния строй на ВМС като командири на тези и по-добри кораби, които България ще има, да положат усилия за развитие и модернизация на ВМС, което е едно от най-важните условия задачите да бъдат изпълнявани успешно.

„Най-искрена благодарност към вас, които сте решили да посветите живота си, да имате кариера във Военноморските сили, за да се сбъднат едни от най-важните задачи, които стоят пред нацията ни: гарантиране на морската сигурност, успешно участие в операции в рамките на НАТО и ЕС с нашите съюзници, подкрепа на гражданските власти при бедствия и аварии", каза министърът на отбраната в обръщението си към випускниците.
През тази година 23-ма курсанти завършват петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от Военноморските сили". За първи път първенците със специализации в тази специалност са жени. Министър Велизар Шаламанов връчи диплом и първите офицерски пагони на първенеца на випуска курсант мичман Ваня Орманова. Тя завършва специализация „Корабоводене за ВМС" с общ успех "Отличен - 5.88" и беше наградена с офицерски кортик. Той връчи награди и на курсантите-първенци от специализации „Корабни машини и механизми за ВМС" и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" курсант мичман Станимира Стефанова и курсант мичман Мила Пенева.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също поздрави випускниците и връчи дипломи, първи офицерски пагони и награди на отличниците на випуска със специализация „Корабоводене за ВМС" курсант мичман Илиян Йорданов и курсант мичман Васил Тодоров.
В ритуала по присвояване на първо офицерско звание участваха също командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" капитан I ранг Боян Медникаров.
След тържествената церемония министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров". Той се запозна с възможностите на неговата техническа база и откри два нови езикови кабинета.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На баш кукловода - военното аташе от козяк 16

11.08.2014 02:21:24

Станимир

Този кабинет няма да се справи с нито една своя точка от задачите, които сами са си поставили, а само ще дестабилизира държавата

10.08.2014 17:55:59

Енчо

Само се чудя това думи на Шаламанов ли са или на куклувода му Бойко?

10.08.2014 17:55:46

Павел

Националната ни сигурност е в голяма опасност, след като беше назначено служебното правителство. Основно, защото единствената цел с която е назначен този кабинет е да помогне на ГЕРБ да се върне на власт, а това би било пагубно за страната

10.08.2014 17:55:34

Александра

Вместо да си чеше езика и да присъства по пи ар събития, нека Шаламанов направи нещо по въпроса, защото приказките не са вършене на работа

10.08.2014 17:55:20

Киро

Да сигурността е важна, но не вярвам, че този министър ще направи нещо по въпроса

10.08.2014 17:55:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.