• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Фондацията на правосъдния министър се отчитала редовно и навреме в МП

Фондацията на правосъдния министър се отчитала редовно и навреме в МП

София /КРОСС/ Фондация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ), чийто програмен директор бе служебният министър на правосъдието Христо Иванов, се е отчитала редовно и навреме в Министерството на правосъдието. Това става ясно от публикуваните на сайта на БИПИ документи.
От тях е видно, че неправителствената организация е подавала годишните отчети за дейността си и финансовите отчети всяка година в срок в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност при Министерство на правосъдието (МП), Националния статистически институт и Националната агенция за приходите. (Всички документи могат да бъдат видяни в края на сканираните годишни отчети на сайта на БИПИ). Публикуваните документи всъщност разкриват, че проблемът не е в БИПИ, в Министерството на правосъдието, твърдят запознати.
Съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, неправителствените организации нямат задължение да публикуват на своите страници докладите за дейността и финансовите си отчети. Тяхно задължение е да ги представят на хартиен или електронен носител и те да са публични, като бъдат публикувани на страницата на Централния регистър към правосъдното министерство.
Само ден след встъпването на Христо Иванов като служебен министър, в някои медии се появиха публикации, че от 2011 г. БИПИ не внася годишните си отчети в МП, което още тогава бе опровергано от директора на фондацията Биляна Гяурова-Вегертседер.
Сега от БИПИ са качили и на своята страница всички финансови отчети, а към документацията за всяка година е приложена и обратната разписка, от която се вижда, че документите са пращани редовно и навреме към Централния регистър. Видно от разписките е, че докладите и отчетите за всяка предходна година са изпращани през месец май на следващата, каквото е и изискването на закона. Само един пример - отчетите за 2011 г. са изпратени на 17 май 2012 г. и получени в МП на 21 май с.г. Неясно защо и към днешна дата тези документи не са публикувани в регистъра.
"Още веднъж искаме да подчертаем необходимостта от промяна във формата, администрирането и обслужването на Централния регистър. Изискванията на закона за публичност и прозрачност на работата на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност се обезсмислят, когато спазването им е едностранно", се казва в позиция на БИПИ, пише "Правен свят".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.