• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Лидия Руменова: Имало е въздействие върху Сметната палата

Лидия Руменова: Имало е въздействие върху Сметната палата

/КРОСС/Имало е въздействие върху Сметната палата, категорична е Лидия Руменова, председател на институцията.

Пропуските в дейността на Сметната палата бяха посочени в дебата около приемането на новия закон и до голяма степен те се дължат именно на предишния институционален модел - неравномерно натоварване на състава на палатата с одити и задачи; извършване на текущ контрол - една дейност, която не е регламентирана като одитна по закон, но пък е уплътнявала почти 50% от работното време на одиторите; неглижиране на одитите на изпълнението; лошо планиране на одитната дейност; данни за натиск върху одитните екипи. Сега се натъквам и на други проявления, които все повече утвърждават разбирането ми, че едноличният модел не е подходящ за нашите условия, обясни Руменова в интервю за "24 часа4.

Като пример тя посочи сериозното забавяне в изпълнението на одитната програма за 2014 г. - одит, за който докладът е следвало да бъде връчен в средата на 2013 г. и все още е на етап "проект".

Твърдението, че квотите се разпределят на политически принцип Руменова нарече политическо говорене, както при всеки предишен избор на състав на Сметната палата независимо от модела. Самият състав на палатата категорично доказа, че няма квоти, каза тя.

Анализът на състоянието на институцията показва, по думите на Руменова, доста разраснала се администрация. Исках да разбера защо, а и след като ръководството е било от трима души, е харчен бюджет, който дори е бил и по-висок, отколкото бюджета на 11-членната колегия. Очевидно са изразходвани повече средства при значително по-малък обем на дейност и при никакви обективни индикатори за качеството на извършената дейност, каза шефката на Сметната палата.

Що се отнася до съмненията за манипулиране на одитите Лидия Руменова е категорична: Ситуацията в палатата надмина и най-песимистичните ми очаквания. Констатациите на вътрешния одит са доста негативни, имало е въздействие. Под всякаква форма.

Като аргумент към думите си тя посочи: Ние видяхме как се е случило с одита на МВР. Това, което се изнесе в общественото пространство, е, че от ръководителя на одитирания обект е поръчан специален текст и той е бил включен в доклада, въпреки че е извън одитната задача, извън решението на парламента. Обясненията, че това е стандартна практика, са несъстоятелни. Одитираният обект има право на възражение, но това не е случаят.

Когато направим проверка доклад по доклад, ще имаме конкретни данни, обеща шефката на Сметната палата. След това ще бъде изготвен доклад до Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, за да имат те представа какво е и не е правено в Сметната палата. Ще бъде приет и одитен наръчник, който е основната гаранция за обективността на одитите.

Ние трябва практически да приведем Сметната палата във вида, който е отредила конституцията, и да не даваме основание да се говори, че тя е политически орган, каза още Руменова. Стремежът ми е да изпълним годишната одитна програма. Трябва да наваксаме забавянето, допълни тя.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.