• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Ревизоро: Парите няма да подобрят ситуацията в нереформираната здравна система

Ревизоро: Парите няма да подобрят ситуацията в нереформираната здравна система

/КРОСС/ "Когато се е приемал бюджетът на Здравната каса се е сметнало, че 3 милиарда ще са достатъчни за годината, но виждаме, че още в средата на годината болниците и лекарите искат още половин милиард, а до края на годината може да поискат и още един. Дори тези пари да бъдат дадени, а те трябва да бъдат дадени, това няма да подобри ситуацията в тази нереформирана система." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Емил Димитров-Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници".

За тази година са минали над 1 милион болни през болниците, 450 хиляди са лежали в болници, а около 25 хиляди са се подложили на операции според официалните данни. До края на годината може да се сметне, че цифрите ще са двойно повече, а това означава, че едва ли не една трета от населението ще е минало през болниците.

"Очевидно лекарите и болниците се възползват от всяка възможност да пускат клинични пътеки и да искат повече пари от държавата за извършена дейност", каза Емил Димитров.

"В момента трябва или да се актуализира бюджетът, но това ще наруши бюджетния дефицит, или трябва да се вземат пари от свръхсъбираемост на приходи от митниците, каквито няма, или трябва да се вземе заем, но няма време за това - и какво правят в крайна сметка управляващите -замитат дефицита в касата и го оставят на служебното правителство и следващия редовен кабинет да се справят със ситуацията. Ако имаше пари от митниците, всичко това нямаше да се случи, но приходите там изостават", каза още той.

По думите му през следващите няколко месеца до изборите ще се наблюдава несъбираемост от страна на митниците.

"За Здравната каса и актуализацията на бюджета там кабинетът не може да се държи отговорен, той просто е заложник на нереформираната система в здравеопазването. За приходната част от бюджета обаче виновно е правителството", подчерта бившият директор на митниците.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За каква нереформирана система иде реч, не разбрах? Май мисленето ви е нереформирано. Направихте си касичка, направихте болниците търговски дружества, искате им дейност за да съществуват, после пак решихте да централизирате парите за здравеопазване, да ви е по - лесно да смятате и сега се чудите що има преразход. Във Франция парите за здраве се засичат на следващата година като сбор от бюджетните и похарченото в частните заведения. Явно сте много умни, че да мислите, че може да измудрите по - добра система? Махнете ЗДБ, махнете забраната болниците да се регистрират по ДДС, отчитайте парите за здраве февруари и ще разберете какво куца НЕ НА СИСТЕМАТА, А В ГЛАВИТЕ ВИ И МЕТОДИТЕ НА ИЗЧИСЛЕНИЕ.

10.07.2014 09:09:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.