• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Управителите на „Пиринска мура” се гаврят със съкратените работници

Управителите на „Пиринска мура” се гаврят със съкратените работници

Банско /КРОСС/ Близо 200 работници от завода за столове "Пиринска мура" в Банско вчера за пореден път излязоха на протестс искане да си получат заплатите за месеците май и юни и полагаемото им се обезщетение за два месеца. Всички те са съкратени от предприятието, като са сключили споразумение със собствениците за изплащане на дължимите им заплати и обезщетения. Последното плащане от 80.00 лв. са получили по банковите си сметки към средата на май, което е бил остатъкът от априлските им заплати, които са им изплатени на три транша. Официално те са съкратени от завода на 01.07.2014 г., а юни месец всички бяха разпуснати в едномесечен платен престой по вина на работодателя.
В момента всички съкратени от завода са регистрирани в Бюрото по труда, но ще получат първото си плащане от там чак около 15-и септември, което означава, че реално работниците не са получавали пари вече три месеца, а до първата борса ще станат близо четири месеца. Голяма част от тях трупат задължения към приятели, които им дават пари назаем, за да покрият месечните си сметки за ток, вода и т.н. Сред протестиращите има и жена, която се бори с тежкото заболяване рак. Иванка Спасова е с диагноза рак на гърдата и от няколко години е диспансеризирана в клиниката в Благоевград, където трябва да ходи редовно на прегледи. Освен това един път годишно жената трябва да ходи на преглед в София, но тази година поради липса на средства е отложила прегледа. В завода работи и съпругът й, семейството има четири деца.
Положението ни не е леко. Имам четири деца. И аз не знам как се лекувам. От четири години съм оперирана. Лекарствата, които пия, са доста скъпи, вече изнемогвам. Получавам малка пенсия, но от нея си купувам лекарствата. В завода работехме и двамата със съпруга. Хладилникът ни е празен, идва първият учебен ден, трябва да подготвя децата за училище, а нямаме пари. Сега трябва да отида в Благоевград на преглед в онкоболницата, но като нямам пари, къде да отида. Ръката ми започна да се подува, положението ми е сериозно, но какво мога да направя. Трябваше да отида в София, но тази година отказах преглед, защото нямам пари. За да отида дотам, ми трябват минимум 200 лв. Правят ми костна сцинтиграфия и един ден след това трябва да съм изолирана 24 часа от децата. Последният скенер, който ми правиха през април, показа, че всичко е наред, но аз трябва да се следя редовно, а без пари нищо не мога да направя. Досега взимах пари назаем и на заплата ги връщах, но сега не смея да взема, защото не знам дали въобще ще ни изплатят нещо, разказа през сълзи Иванка Спасова.
Не по-малко трудно е положението и на останалите работници от завода.
И двамата със съпруга ми работим в завода, имаме студенти, направете си сметка за какво става въпрос. Нямаме пари, напълно сме отчаяни. Децата ми са по София, какво мога да им дам. Едва свързваме двата края. Вчера продавахме желязо, мъжът ми ходи за боровинки, за да изкараме някой лев. Аз имам в картата 10.00 лв., а мъжът ми 7.00 лв. Той работи в завода 40 години, а аз 28. Тук ни мина животът и сега се подиграват с нас. За май имам да получавам 380 лв., а за юни изобщо не знам дали ще ни дадат заплата, да не говорим за обезщетение, каза Емилия Шумарова.
Вчера работниците внесоха заявления по чл. 128, т. 3 от КТ с искане да им бъде издадено извлечение за размера на дължимите, но неизплатени до този момент заплати и обезщетения от страна на работодателя. Те бяха пропускани от охраната на портала да влязат до деловодството само по двама.
Търпението на хората е на своя предел. Те се заканиха, че ако до края на месеца не получат възнагражденията си, отново ще прибягнат до затваряне на пътища.
След масовото напускане на 200 работници в завода останаха да работят около 60 човека, които подписаха шестмесечен трудов договор на изпитателен срок.
Според протестиращите собствениците Александър Грос и Исак Оберландер превеждат пари ежемесечно, но те не стигат до работниците. В непрозрачност и гавра те обвиниха управителите на фирмата, която вече е с името „Мебели Грос", М. Камбуров и Анев.
Проблемите на работещите във вече бившия завод „Пиринска мура" започнаха още през февруари месец, когато бяха предприети серия от протести и се стигна до затваряне на главни пътни артерии. Тогава хората протестираха за неизплатени им заплати от септември месец 2013 г. След четиричасови преговори между синдикати и работодатели, които се проведоха в сградата на община Банско, на 19-и февруари беше подписано споразумение. В него бяха описани точно и ясно сроковете, в които на работниците ще бъдат изплатени забавените задължения. Това споразумение беше многократно нарушавано от работодателя, което доведе до масовото недоволство от страна на хората, пише struma.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.