- 12 Яну 2025 |
- USD / BGN 1.8981
- GBP / BGN 2.3369
- CHF / BGN 2.0771
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Черногорски принц и френски граф идват за Парижкия бал
22 Август 2015 | 10:15
София /КРОСС/ Представители на кралски европейски родове и изтъкнати личности от културните и бизнес среди в България ще се завъртят във вихъра на валса на втория Парижки бал в София, съобщиха за „24 часа" от организационния комитет. Светското събитие, основен двигател на което е живеещият от дълги години в Париж Христо Куртев, ще се състои на 3 октомври в грандхотел „Маринела". Тази година благотворителният бал ще е в подкрепа на Националното училище за танцово изкуство в София. С тази цел ще бъде организиран и търг с ценни предмети. Балът е под патронажа на Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита, а домакини, освен Куртев, ще са френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан и съпругата му Мария. От Париж като почетни гости ще пристигнат черногорският принц Никола Петрович-Негош и френският граф Дени дьо Кергорле, който активно работи в областта на опазването на културното наследство на Европа.
Международната Академия на изкуствата - Париж, ще награди 3 двойки в категориите: най-добре валсиращи, най-елегантни и с най-ярко присъствие. Дрескодът за този празник на френската елегантност е смокинг за мъжете и вечерна рокля за дамите. Класически салонен оркестър и модерен диджей ще се грижат за доброто настроение на гостите, а възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство ще демонстрират таланта си. Ще бъде разиграна и томбола, наградите в която ще са произведения на световноизвестната френска художничка от аржентински произход Леонор Фини, абонамент за голф и други интересни предмети и картини. вече станаха ясни и някои детайли от шестстепенното меню, което ще бъде посветено на някои от най-прочутите френски ресторанти. Гостите ще бъдат угощава-ни с такива изискани специалитети като брюле от гъши дроб в черешово желе и телешко карпачо в цитрусова марината, опашки от тигрови скариди със сос „Ким Чи", гарнирани с хрупкави топки панирано ризото, филе от ци-пура с коричка от хрупкави бадеми, поднесено със спана-чено-картофен кейк. Десертът ще е шоколадова торта „Гран Вефур", а подобаващите към всичко това питиета са коняк Hennessy и шампанско Moet&Chandon.