• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ДПС предложи консултации в НС във вторник. ГЕРБ се съгласи (обновена)

ДПС предложи консултации в НС във вторник. ГЕРБ се съгласи (обновена)

/КРОСС/От ДПС предложиха във вторник политическите сили да се съберат в парламента и да уточнят дневния ред на институцията до края на мандата. Стъпката идва, след като работата на депутатите е блокирана заради отказа на „Атака" и ГЕРБ да влязат в пленарната зала. Лидерът на ДПС Лютви Местан уточни още, че движението няма да излъчва кандидат за еврокомисар.

Парламентът няма да заседава и днес заради липса на кворум. 

Оставката на кабинета "Орешарски" ще бъде гласувана от Народното събрание на 23-ти или 24-ти юли, заяви лидерът на ДПС. Лютви Местан добави, че партията му има готовност за нови разговори с ГЕРБ и останалите парламентарни групи още във вторник за доуточняване на програмата на парламента за следващата седмица.

Аз не бих възразил да водим още разговори, но се надявам, ако не днес, то за следващата сряда вече в дневния ред на парламента наистина да бъдат предложени само законопроекти, които са по територията на съгласието. Парламентът да намери сили в себе си да работи още две седмици до вече сакралната дата на оставката.

Лидерът на ДПС добави, че няма да участва в преговорите за номиниране на български еврокомисар. Лютви Местан коментира, че след изборите през есента много важно ще бъде към коя политическа сила ДПС ще окаже подкрепа.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще уважи консултациите. Той обаче е критичен към успеха на консултациите.

"Ще настояваме да се вкарат само точки, които имат действително значение за следващите два месеца. Ако има закон за банките, предложен от тях, ако трябва да се мине през закон за дълга, защото следващото правителство двата месеца ще остане без пари. Да се махнат всички обществени поръчки за 700 милиона", каза лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че е готов да оттегли промените в Наказателния кодекс, които отменят давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Именно тези корекции, подкрепяни от ГЕРБ и ДПС, изправиха Местан и Борисов срещу БСП.

От левицата не отговориха директно дали ще присъстват на консултациите, но най-вероятно ще ги уважат.

Педседателят на групата на социалистите Атанас Мерджанов коментира: „Призив на една или друга политическа партия нямат никаква стойност и значение, ако само една от тези парламентарни групи отсъства. Призивите сме ги отправили много по-отрано. Ние сме били инициатори на консултациите. В крайна сметка става така, че ние се събираме, договаряме се, уточняваме се и ГЕРБ отсъстват".

Той обясни, че са заявили съгласие за участие във всякакви формати за постигане на съгласие на това Народно събрание. „Така че този призив не е просто на ДПС, той е перманентно отправян и от нас, като представители на парламентарна група", допълни Мерджанов.

По този повод поне от една седмица сме изготвили два списъка със законопроекти, които да предложим по време на тези разговори, каза от своя страна Корнелия Нинова.

„Единият е този, на който БСП държи, вторият е този, по който нямаме никакви различия всички парламентарни групи. Готови сме с конкретните предложения по законопроектите за такива разговори", каза още Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.