• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Вотът за малките партии беше наказателен за политическия елит

Вотът за малките партии беше наказателен за политическия елит

/КРОСС/Възможно е да има кандидати, които да изненадат партийните си лидери с преференциалния вот, който са получили, каза за Националното радио политологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

Той коментира и изненадващия резултат на "Атака" така: Не само ДКЕВР чрез увеличението на цената на тока вкара "Атака" в парламента. В онези месеци, в които се развиваше силно политизирана ситуация на тема падане на правителството, Волен Сидеров обикаляше доста. Той започна кампанията си доста рано, тихо и на терен. Отделно "Атака" зае ниша, която остана вакантна - откровено носталгична, социално-патетична. Отделно от това руската нишка. Дори се стигна до кампания с руски държавен оркестър. На всичкото отгоре "Атака" за пореден път беше подценена, не от всички. "Галъп" отчете, че при всички положения партията влиза в следващия парламент.

Според политолога в прогнозите си социологическите агенции не са успели да отчетат, че двете големи партии са на своя минимум. В същото време малките партии са получили максимума.

Видимо е, че гласуването за малките партии е било наказателно спрямо политическия елит в България, смята Първан Симеонов.

Не ми се струва, че на някоя от партиите й се ходи отново на избори, коментира той предположенията за нови избори. На никого не му се управлява сам в тази ситуация, на никой не му се носи единично отговорността, която предстои, каза Симеонов и допълни: Аз не вярвам на тях да им се ходи на нови избори, особено двете големи партии разчитат този шамар, който получиха вчера. Те, а и всички останали партии в парламента, ще проявят точен инстинкт за самосъхранение и няма да ходят на нови избори.

Политологът смята, че има възможност за дясноцентристско управление, но ще трябва трети партньор.

Вторият вариант е някаква форма на подкрепа от страна на ДПС, пак за дясноцентристко управление. Третият вариант остава голяма коалиция, което ще бъде и най-легитимното нещо в този момент, но към нея вероятно ще се присъединят и други формации, за да прилича на всеобща коалиция, обясни тезата си Първан Симеонов. 

Според него следващото правителство, ако е пропграмно, то трябва да има ясни приоритети и да е временно по свое решение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.