• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Стойнев: БСП да спре да чувства вина и да реализира потенциала си

Стойнев: БСП да спре да чувства вина и да реализира потенциала си

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, в интервю за "24 часа"

 

Г-н Стойнев, влизате в битката за лидер на БСП като посочен от Сергей Станишев за негов наследник. Това ще ви помогне или ще ви изиграе лоша шега?

Това е съревнование, а не битка, тъй като в битките има жертви, а ние сме единомишленици, изповядваме едни и същи идеи и каузи. Когато конгресът направи своя избор, всички трябва да се обединим около бъдещия лидер. В момента БСП има нужда от единство.

Станишев ме предложи за зам.-председател на партията, за което му благодаря. Но той е помогнал на всички кандидати - на Мая Манолова, на Корнелия Нинова, на Мишо Миков, на мен. Желанието ми е да има честно състезание и конгресът да прецени кой да поведе партията. Делегатите трябва да чуят сърцето си и да направят разумен избор, а не да се поддават на външен натиск. Трябва да знаят, че не избират просто лидер, а личността, която ще поведе най-голямата партия. А от състоянието на БСП ще зависи какво се случва в държавата.

Вие сте млад и сте сравнително ново лице за БСП, а се изправяте срещу едни от най-известните имена в партията - как ще убедите хората да подкрепят именно вас?

Да, млад съм. На 38 г. приемам това за предимство - политическият хоризонт за развитието на партията е пред мен. Не съм обременен от прехода. Работил съм в администрацията, бил съм икономически съветник на Станишев, докато той бе премиер.

Бях депутат от два много тежки региона - София-област и Хасково. В Хасково, където не бях работил, само за месец успях да спечеля 3 мандата за БСП - резултат, който партията не помни там. Бях и председател на една от най-важните за левицата парламентарни комисии - социалната. Сега съм министър. Нека делегатите да преценят дали имам нужния опит да поведа партията.

Ако станете лидер, как ще избягате от съмненията, че Станишев стои зад всяко ваше решение?

Не мога да губя енергия да се обяснявам. Още повече че решенията ще се вземат колективно, в това съм категоричен. Гарантирам, че както Националният съвет носи отговорност, така ще е и с Изпълнителното бюро.

Станишев ще остане ваш началник като председател на Коалиция за България - ще успеете ли да се еманципирате или ще работите заедно?

Не е ли нормално да има приемственост, от нулата ли да започваме всеки път? Приказките за катастрофа в БСП и хвърлянето на камъни по БСП от нейни лица с какво ни помагат? Дайте да градим с тези камъни, вместо да ги хвърляме. Всички кандидати сме част от ръководството и всички носим отговорност за това каква е партията ни. За Станишев ще кажа, че е успешен политик. Той е лидер на ПЕС. Дали ще имаме българин, лидер на ЕНП? Съмнявам се. Трябва ни опитът и подкрепата на лидера на ПЕС, защото това, което се случва в България, минава през политиките в Брюксел. Като министър го виждам много ясно.

Ако спечелите, ще поканите ли противниците си в това състезание за свои заместници?

Нямам противници! Мая, Мишо, Янаки и Корнелия са хора с опит, с които всяка партия може да се гордее. Радвам се, че с тях сме в един отбор. За мен е важно в БСП да има диалог, да спорим много вътре в партията, а навън да излизаме с решения, които да отстояваме. Може да имаме различни мнения, но конфликт няма и не трябва да има.

Оттук нататък трябва да обсъждаме как БСП води страната към промяна. Защото тези 23 г. преход показаха, че, първо, политиците не умеят да говорят помежду си, второ - че не можем да се обединим около националните приоритети. И трето - не знаем къде искаме да стигнем като държава. Сега е шансът БСП да покаже, че може да реши тези три казуса и че е единствената партия, която може да промени държавата. Но преди това трябва да преодолеем един основен комплекс - отношението ни към властта. Това е комплексът на прехода, на чувството за вина. БСП трябва да спре да чувства вина за начина, по който се случи преходът, а и за това, което е било преди него. Аз не чувствам такава вина, моето поколение в БСП също.

Тези думи звучат смело на фона на това, което видяхме през изминалата година - как ДПС бе водеща в тази коалиция, а вашите идеи и хора не "вървяха", което доведе и до срив на рейтинга ви.

Това правителство бе необходимо, за да отстрани ГЕРБ от властта. Спомнете си хората, които се самозапалваха. За 1 г. основната цел бе постигната - държавата се отлепи от дъното и тръгна по пътя на икономическия растеж. За първото тримесечие на 2014 г. имаме 40 хил. нови работни места - нещо, което не се е случвало от 2009 г. Но след европейските избори дойде политическата криза. За да не се превърне тя в икономическа и социална, е важно да има по-бързо избори. БСП първа поиска това. Няма от какво да се срамуваме в този кратък управленски мандат. Но в бъдеще, когато БСП влиза във властта, трябва да е сигурна, че има достатъчно подкрепа, за да гарантира изпълнение на програмата си и най-важното - партийните органи да стоят зад влизането в управлението и след това да са гръб.

А ако в името на държавата коалицията трябва да е с ГЕРБ?

Много е рано. Но съм категоричен - БСП може да управлява и сама и трябва да го осъзнае. Пак се връщам към нашия комплекс. БСП участваше в коалиции, защото чувстваше вина за миналото си. Така се държим и когато управляваме - с чувство за вина пред хората. Това ще спре. БСП може да управлява сама и да използва целия кадрови потенциал на партията - през създаването на политики до реализирането им. А не да се притесняваме какво ще кажат, ако този или онзи бъде назначен на даден пост. Ето, ГЕРБ и ДПС казват - това са нашите кадри, те ни носят политиката и ние ще ги назначим на политическите места. А БСП загърбва своите заради комплекса какво ще кажат другите. Това трябва да се промени и аз мога да го направя, защото нямам този комплекс. България има нужда от лява политика и от ляво мислещи политици, които да я прокарат.

Как виждате БСП оттук нататък - сама или в широка лява коалиция с АБВ например?

За мен се говорят много неща. В това състезание между съмишленици се появиха и много компромати. За съжаление, това е политическата ни действителност. Искам да я променя. За всеки от кандидатите ще чуете от мен само добри думи, защото ние сме един отбор.

А за АБВ - там има хора, които са били в БСП. Но досега те се занимават основно със ситуацията в БСП. Бих искал да чуя коментарите им относно конкретни политики.

Говорят и че сте зависим от ДПС. Така ли е?

Зависимости нямам. Чух дори, че не знам френски и не съм завършил във Франция. Не обръщам внимание. Не смятам да губя енергията си, за да се оправдавам.

Ще имате малко време да се наложите като лидер - изборите са след 2 месеца. Какво ще направите първо?

Първо трябва да се създаде ново ръководство, екип, който ще работи за спечелването им. Отсега трябва да се работи и за местните избори. Основният критерий за ефективността на лидерите в регионите ще бъде колко членове и симпатизанти привличат към БСП, как си говорят със съсловията и дали познават проблемите им на местно ниво. Трябва да убеждаваме хората за политиката, която водим. Да искаме мандат да продължим битката срещу монополите и в защита на интереса на хората. А за това ключови са кадрите ни.

Да не се окаже след изборите, че сте били бушонът, който да изгори?

 Не се страхувам от нищо. На БСП ѝ трябва енергия сега, преди изборите, не след тях. Девизът ми е: Дай всичко от себе си, за да не съжаляваш. И ще дам всичко БСП да бъде първата сила на следващите избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.