• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 31°C

Демонстранти блокираха арменската столица Ереван

Демонстранти блокираха арменската столица Ереван

/КРОСС/ Бързо се разрастват протестите в Армения, след като парламентът не утвърди опозиционния лидер Никол Пашинян за премиер на страната.

След неговия призив за обща стачка и гражданско неподчинение, десетки хиляди излязоха днес да протестират, като блокираха редица министерства и централни улици в Ереван, включително и пътят към летището. Метрото също е парализирано. Демонстранти спряха движението и по магистралите, водещи към граничните пунктове с Иран и Грузия, съобщава информационния сайт Спутник.

„Ще се борим до самия край! Ще се борим, докато Никол Пашинян стане министър-председател!“, заяви един от симпатизантите на Пашинян пред Ройтерс, събрали се в центъра на арменската столица Ереван. „Народът е разстроен, но това не е краят, а само началото! Хората ще се обединят, а и още ще се присъединят“, добави един от привържениците му.

Междувременно беше съобщено, че Никол Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията „Елк“ за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май. Това съобщи официалният му представител – говорителят на партията „Граждански договор“ Тигран Авинян.

Лидерът на опозицията Никол Пашинян, получи 45 гласа от необходими 53 в 105-местното Народно събрание на страната. Против Пашинян гласуваха представителите на управляващата Републиканска партия.

Вотът се проведе по време на извънредна сесия на парламента, която беше наблюдавана от над 20 000 души, събрали се в центъра на Ереван пред огромен екран, на който се излъчваха дебатите.

Според конституцията на Армения след седем дни трябва да бъдат проведени нови избори за премиер. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко една трета от гласовете на депутатите. Ако ръководителят на правителството не бъде избран за втори път, парламентът ще бъде разпуснат.

 

Предишният премиер и бивш президент Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след масови протести срещу избирането му за министър-председател на 17 април.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.