- 28 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8743
- GBP / BGN 2.3536
- CHF / BGN 2.0816
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Световен ден на пастата
25 Октомври 2014 | 09:57
/КРОСС/ Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври като идеята за това бе предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г. На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.
Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Перфектната паста е „Алденте", което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.