• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Павлова: Управляващите веднага да направят актуализация на бюджета

Павлова: Управляващите веднага да направят актуализация на бюджета

София /КРОСС/ Управляващите трябва веднага да разплатят спрените плащания по всички оперативни програми. Средства за това са предвидени в бюджета и правителството е длъжно да ги преведе на изпълнителите на проектите. Паралелно с това трябва да приемат и актуализация на държавния бюджет. Това заяви народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. По думите й, най-драматична е ситуацията с оперативна програма „Околна среда", където въпреки ангажимента държавата да се разплаща своевременно, от 6 месеца няма преведени средства към изпълнителите. „Там имаме над 0,5 млрд. неразплатени средства, което спира строителния процес в общини и бенефициенти по тази програма. Паралено с това, Министерството на финансите спря плащанията по всички други програми. С това неразплатените средства набъбват до почти 1 млрд. лв. Това е една огромна сума, която блокира бранша и застрашава реализацията на проектите", подчерта Павлова. Представителите на Камарата на строителите в България и Лиляна Павлова се обединиха около мнението, че проблемът може да се реши единствено, като управляващите предприемат актуализация на държавния бюджет, а неразплатените средства бъдат разплатени от фискалния резерв, каквото е и задължението на държавата.
По време на срещата Лиляна Павлова и представителите на строителния бранш обсъдиха Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията, като достигнаха до мнението, че промененият ЗОП е неприложим и неподходящ. От ръководството на Камарата на строителите представиха и тревогата си за 156-те обявени търга, които са на стойност от 760 млн. лв., но голяма част от тях, около 50%, са финансово необезпечени. „Това крие рискове и ще доведе до ситуацията от 2007-2009. Това не е добре за държавата, нито за бранша като цяло", категорична бе Павлова. На срещата бе постигнат консенсус около тезата, че голяма част от тези договори не следва да се договорят в този си формат, вид и процедура, а е разумно те да бъдат направени поетапно, за да се развива икономически сектора и бранша.
От Камарата на строителите в България благодариха на Лиляна Павлова за това, че ПП ГЕРБ е първата и засега единствена политическа сила, която се отзова на поисканата от тях среща, която бе организирана след писмо от КСБ до министър-председателя Орешарски и лидерите на парламентарно-представените партии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.