• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

/КРОСС/Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС, се казва в доклад на Еврокомисията за напредъка в изграждането на единен енергиен пазар на общността. От Брюксел са провели анкети, като българският пазар е събрал едва 48 точки в сравнение със 72 средно за ЕС, пише в. "Труд".

Страната ни е на последно място по доверие в доставчиците на ток, общата удовлетвореност на потребителите, възможността за избор и смяна на доставчик.

От ЕК все пак отбелязват, че по един критерий сме над средното за ЕС ниво - жалби, свързани с електроенергията. Според Брюксел за развитието на пазара пречат концентрацията на големи правомощия в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и липсата на свободен пазар.

ЕК съветва холдингът да бъде закрит. Според комисията ДКЕВР не е достатъчно независима и няма нужния бюджет, за да гарантира стабилно и високо качество на работа.

В доклада се припомня, че България остава енергийно зависима от Русия. Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност, отбелязват от ЕК. От 2008 до 2012 г. цените на синьото гориво за бита са се повишили с 42,2%, а за индустриалните - с 49,2%

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Миро

ЕК е пълна с малоумни лобисти време е да и кажем че не ни интересуват препоръките и навремето ни препоръчваха закриването на АЕЦ Козлодуй пак по лобистки подбуди.

15.10.2014 09:12:26

Анонимен

Нищо продължаваме да се тюхкаме и да храним енергийната мафия на БСП, ГЕРБ, ДПС, и т. н. Не може да не е вътре и Иван Костов. Абе за който се сетите от политиците знайни и незнайни на българската политическа софра е забъркан с енергийната мафия.

14.10.2014 11:00:17

sinuxe

auuuuu i kvo praim sega

14.10.2014 09:41:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.