• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Американски тецове готови за преговори по цените на тока им

Американски тецове готови за преговори по цените на тока им

/КРОСС/ Двете американски централи „Марица-изток 1" и „Марица-изток 3" са изявили желание за преговори по дългосрочните договори. Това каза вчера зам.-министърът на икономиката Антон Павлов на конференция за електроенергийния пазар, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Американците също имат интерес да се промени ситуацията, защото така бизнес не се прави, смята Павлов. Той припомни,че разчетите на НЕК са показали невъзможност за издължаване към двата теца Друг проблем са преференциалните цени за ВЕИ централите. И с техните инвеститори също се водят преговори.

Зам.-министърът смята, че през последните 10 години е водена непоследователна политика в енергетиката, която е довела до натрупване на дефицит от близо 3 млрд. лв. в НЕК. Ако не бъде променен моделът за задължително изкупуване на електроенергия по преференциални цени, НЕК ще генерира още около 900 млн. лв. загуби за година. Павлов очаква от всички участници на пазара разумни отстъпки.

„Категорични сме, че българските домакинства не бива да поемат тежестта за некомпетентно взиманите през годините решения", каза още той.

Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант за спасяването на енергийната система, а само една хипотеза.

Конференцията бе по повод навършването на 10 г. от началото на свободния пазар на електроенергия у нас. Павлов съобщи, че преди Юг. участниците на свободния пазар на електроенергия у нас са били едва 11. През миналата година вече са 2157. През 2013 г. количествата еленергия, търгувани на свободния пазар, са се увеличили с близо 30%, отбелява 24 часа".

До момента имаме частичен опит за либерализация, надявам се до година-две моделът да се промени и да има повече продажби на електроенергия на свободния пазар, каза Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.