• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

За Пеевски, Василев, КТБ и за България

За Пеевски, Василев, КТБ и за България

/КРОСС/Редица въпроси около скандала Пеевски - Василев все още са без отговор. Коментарите продължават и тази сутрин в ефира на Нова тв. 

Ако погледнете тримесечните данни на сайта на БНБ, ще видите, че съотношението пари в брой срещу активи е 13%. Това е над средното ниво от 10% за България. А в света няма банка, която да не получи проблем с ликвидността, ако 10% от вложителите се втурнат да си изтеглят парите, коментира икономистът Владимир Каролев

За съжаление ръководството на БНБ проспа цяла една неделя и това доведе до случая КТБ. Абсолютно съзнателни действия на държавните действия с цел да бъде лишен Цветан Василев от банката, каза колегата на Каролев Кольо Парамов.

Според сега това, което трябва да се каже, е, че банката е добре капитализирана и няма да тръгне да фалира. Не искам обаче с държавни пари да се спасява частна банка. Сега след 10 дни трябва да „се измери" капиталовата дупка и чак след това да се даде шанс на акционерите да поправят нещата, подчерта Каролев.

Спекулира се твърде много колко са парите на държавните предприятия. Според информация на МИЕ в КТБ има 130 млн. лева такива средства. А Наредбата за диверсифициране на средствата на държавните компании се изпълнява, твърди Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията. И припомни, че още преди приемането на наредбата имаше медийна атака срещу КТБ, добави той.

Сделката за „Булгартабак"

По отношение на „Булгартабак" Статков коментира, че холдингът беше в процес на приватизация от 1993 до 2011 година. Преди три години, за съжаление, привидно имаше спазване на закона, каза той. Първо, съгласно Закона за приватизация, трябваше да има прозрачност - а за мен сделката не стана прозрачна. Беше приет правилник от правителството на ГЕРБ да не се дава цялата информация на членовете на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията. Второ - равнопоставеност на инвеститорите. Беше наета Citigroup като консултант, като самата банка разделиха инвеститорите на стратегически и икономически. И изведнъж стратегическите инвеститори написаха писмо, че не могат да участват в сделката. И трето - определи се пазарна цена, но Агенцията по приватизацията не разбра как така се определиха 200 млн. лева. За мен това беше няколко пъти по-ниска цена, обясни Руси Статков.

Кой е купувачът - насреща стои австрийско дружество, което по веригата е свързано с руската ВТБ, подчерта Статков. И сега трябва да се види какво става с „Булгартабак". Час по-скоро трябва да е ясно кой е реалният собственик на цигарения холдинг, настоя Кольо Парамов.

Публикация в австрийски вестник стартира пореден епизод в противопоставянето Пеевски - Василев.

„Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря".

SMS с такова съдържание получил Цветан Василев, твърди вестник „Дер Щандарт". Според статията банкерът е подал жалба до австрийските власти заради заплашителни съобщения от този род, които му изпращал Пеевски. Българските власти обаче отричат да са получавали искане за арест на Пеевски, а самият той подаде сигнал за набедяване срещу Цветан Василев.

Какво се случва между двамата се опитаха да обяснят в „Здравей, България" Петя Владимирова от в-к „Дневник" и Илияна Беновска от радио К2.

„Ако бяхме уредена държава с действащи институции, регулатори и прокуратура, щяхме да имаме един нормален търговски спор между двама души, довчерашни партньори. Ако бяхме нормална държава, техният спор щеше да си отиде в съда и ние щяхме да го отразяваме само на бизнес страниците на вестниците", коментира Петя Владимирова. „Но тъй като единият от двамата е с политически формализирани връзки и протекции, от чисто търговски спор той се превръща в буря, която щеше да прегази Корпоративна търговска банка".

Според журналиста институциите се използват като играч на едната страна. Със своите действия прокуратурата оставила такова впечатление.

„Корпоративна търговска банка, случката с нея, е Франкенщайнът на властта. Това е явление, което създавано, формирано поне от три правителства по най-безотговорен начин", каза Илияна Беновска. „Всяка власт е била приближена до парите".

Беновска смята, че Василев, а не Пеевски, има много по-силни, разностранни, с повече партии, политически контакти „поради това, че той държеше парите на властта при най-малко три правителства и то в неправомерни обеми". „Всяко от тези правителства трябва да даде отговор, защо банка, която има 10 акционера, които държат 90% от акционерното участие, на нея именно се поверяваха всички държавни предприятия с огромни потоци от средства", посочи журналистът.

Според Илияна Беновска в момента се подменя дневният ред на обществото. Днес трябваше да се състоят първите политически консултации, уточнени след срещата на президента с партиите. Вчера обаче от две от парламентарните партии заявили, че не знаели какво ще се случи, третата казала, че няма да участва.

Докато не приключат проверките, не можем да кажем, че нашият сигнал е дал повод на прокуратурата да атакува Цветан Василев за сметка на Делян Пеевски, каза разследващият журналист Николай Стайков, който е едно от лицата на „Протестна мрежа".

Важно е да уточним, че нашият сигнал не е срещу личностите на г-н Пеевски, на г-н Василев и г-н Бареков. Този сигнал анализира рамка, анализира отношения, които превръщат икономическа и политическа власт в едно с помощта на огромна медийна империя - над 70 издания, добави блогърът Асен Генов.

Не е вярно, че по-голямата част от сигнала е срещу Цветан Василев, добави Генов. По същество две трети от сигнала е за Пеевски и е посочено следното - липсата на обяснение между фактическо имотно състояние, капитал, контрол върху медии и посочваните доходи на Делян Пеевски. Второто е, че през последните години Пеевски е придобил имоти на стойност над 150 млн. лева, което по никакъв начин не може да бъде обяснено с написаното в данъчните декларации на депутата на ДПС.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Владимир

Грух иска да си има банка, не му стигат само медиите. И нищо, че по документи се води "беден", него това не го бърка изобщо!

24.06.2014 10:51:37

Моли

Пеевски една диета не може да направи, ма банки умее да клати нещастника!

24.06.2014 10:07:14

Анонимен

За България само Пеевски в затвора или поне извън парламента. Както и неговите съратници от ДПС !

24.06.2014 10:06:16

Анонимен

България светло бъдеще няма да има, докато хора като Пеевски имат силата да правят подобни скандали и да водят подобни битки...

24.06.2014 09:52:10

Жельо

Всичко е една голяма игра, в която крайният потърпевш е именно обикновения човек. До къде ще я докараме така, никой не знае.

24.06.2014 09:48:51

Анонимен

Сами каним кризата да постои още...

24.06.2014 09:43:00

Анонимен21

Нагли мошеници ,като Пеевски за бич за българския народ!

24.06.2014 09:42:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.