• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Румен Петков: Старият Закон за МВР отне правомощия на президента, което не е добър знак

Румен Петков: Старият Закон за МВР отне правомощия на президента, което не е добър знак

/КРОСС/ Скептичен съм, когато първият кръг въпроси на старта на едно Народно събрание са тези за сигурността. Това създава впечатление за прибързаност, каза бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в коментар на внесените от ГЕРБ промени в Закона за МВР.

Дебатът за конструирането на МВР и ДАНС върви повече от година, той не е започнал след изборите, добави той. Старият закон отнемаше правомощията на президента, което не е добър знак за междуинстуционалните отношения, а прехвърлянето на ГДБОП в Агенцията за национална сигурност е престъпление от гледна точка на сигурността, отбеляза Петков пред БНТ.

Трябва да се направи преглед на информационните масиви на ГДБОП - накъде са източвани и кой е имал достъп до тях? При промените преди година беше премахнато и конкурсното начало при назначенията.

Премахването на конкурсното начало демотивира служителите. Така че това, което се прави в момента, е необходимо. И за разлика от предишните промени, които въобще не бяха представени пред обществото, сега дебатът върви повече от година. Това е началото на един сериозен професионален и обществен дебат за нормативната уредба в сферата на сигурността, посочи бившият вътрешен министър.

Това е една консервативна система, не може законите да се променят при всяко правителство. Това създава усещане за несигурност у служителите, а голяма част от тях са честни и почтени хора и не го заслужават, заяви Петков.

АБВ подкрепя категорично промените в сектор „Сигурност" и ще следи внимателно процесите в сектора. На министъра на вътрешните работи трябва да му бъде дадено време да си стъпи на краката, каза Румен Петков.
Изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов е лош знак, защото създава впечатлението, че у нас има сили, готови с всякакви средства да се домогват до целите си. Това създава у хората усещане за липса на държавност, подчерта Румен Петков. По думите му кражбата едва ли е чисто криминален инцидент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.