• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

От туристическия бранш отново призоваха за отмяна на новия план за управление на парк "Пирин"

От туристическия бранш отново призоваха за отмяна на новия план за управление на парк "Пирин"

/КРОСС/ Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) отново призова за отмяна на правителственото решение за промяна на плана за управление на национален парк „Пирин", взето в края на миналата година и предизвикало серия протести от природозащитници.

От Асоциацията настояват за експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана, както и за широки обществени консултации по въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

„Първо, икономически какви са въздействията на ски туризма. Като говорим, че са много голям икономически ефект - нека видим какви са резултатите", коментира Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията, пред БНР.

„Споровете се водят между инвеститори и еколози без да има анализ за прираста на ски туристите по пистите на Банско, каза още Попов и поясни:

„В момента има огромен натиск върху ски пистите, тъй като легловата база в пъти превъзхожда капацитета на пистите. Изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори, създава предпоставки за влошаването на качеството на туристическата услуга.

От АБТТА, съвместно с Българската Асоциация за алтернативен туризъм и Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, още в средата на януари изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което заявиха желание за консенсусно решение на спора и призоваха приетият план да бъде отменен.

Сега от АБТТА изпратиха и ново писмо, в което вече открито не са съгласни с плана за управление на националния парк.От Асоциацията смятат, че решението е в противоречие с основните принципи за устойчиво икономическо развитие.

В него се изразява позиция, че решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран до ниво „еколози срещу инвеститори". АБТТА подчертава, че внушението „ако няма лифтове и ски, няма и туризъм" е погрешно и опасно. Туроператорите предупреждават, че изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори, създава предпоставки за влошаване качеството на туристическата услуга в Банско и реална заплаха за компрометиране на националното туристическо предлагане като цяло.

И продължават:

С отъждествяването на планинския туризъм само със ски туризъм, в последните години в България бяха неглижирани всички останали негови форми - пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдение на птици, кафява мечка, муфлон и др., скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на приключенски туризъм - рафтинг, параглайдинг, каяци, спелеоложки и пр.

В същото време, българският ски туризъм в Банско продължи да се развива екстензивно, създавайки огромен дисбаланс между легловата база със съществуващия капацитет на ски пистите, и оставяйки без развитие най- екологичните и изискващите най-скромни ивестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрий райд, ски бягане.

От АБТТА поставят и истинските въпроси за развитието на ски зоната в Пирин:

• Какъв е капацитетът на съществуващите ски писти в Банско?

• Какъв прираст на ски туристи по пистите на Банско може да се очаква след пускане на втори лифт и въвеждане в експлоатация на очакваната допълнителна леглова база от приблизително 20 хиляди нови легла?

• Какви са стандартите за безопасно ски каране в съвременните ски курорти и как те биха били постигнати в България?

• Какви мерки предвижда държавата за осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги (ски оборудване и ски уроци) и хотелски услуги, и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни?

Национален парк "Пирин" е уникален природен ресурс, включен в списъка на ЮНЕСКО, защитаващ световните богатства от човешко посегателство. От Асоциацията са категорични, че гласуваната промяна е в нарушение на Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания и създава реална заплаха за отпадане на националния парк от листата световно природно наследство на ЮНЕСКО.

АБТТА призовава за отмяна на решението на МС и извършване на надлежни експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана за управление на Национален парк Пирин и провеждане на широки обществени консултации по въпроса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, при пълно съобразяване с действащата национална и Европейска правна норма, с респект към националното природно наследство и с отчитане икономическите ползи за държавата и реалните интереси на местните общности".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Шефът на АБТТА Байко Байков е свързан с Пампорово АД и със собственичката му Цветелина Бориславова. Това е същият Байко Байков, който с чужда регистрация и с фалшив лиценз организира трагичната детска екскурзия до Лим, където загинаха 13 невинни дечица. Рейсът, който падна в реката, е собственост на Пампорово АД. Факт, който беше скрит при разследването. Самият автобус се оказва много стар и не отговаря на изискванията за международни пътувания и превоз на деца, но... с фалшифицирани документи. А самият Байко Байков се оказва, че е организаторът на тази дейност на Пампорово АД. Сега вместо да е в затвора е сложен начело на АБТТА!

06.02.2018 00:08:31

Анонимен

Единствения случай в историята беше искането на едни малоумници от Несебър градът им да отпадне от списъка на Юнеско ... Какъв им бил келепирът?! Та и тук така ...

02.02.2018 20:27:29

Анонимен

В Банско има 9 лифта (не броим влекове, панички и т.п.). Банско е конкуренция на чуждите курорти, колкото Слънчев бряг на Ривиерата, Кой е концесионерът? Това е природен парк под егидата на Юнеско!

02.02.2018 20:22:53

Анонимен

В Банско има 9 лифта (не броим влекове, панички и т.п.). Банско е конкуренция на чуждите курорти, колкото Слънчев бряг на Ривиерата, Кой е концесионерът? Това е природен парк под егидата на Юнеско!

02.02.2018 20:20:47

СХГ

Колко по-широко обществно обсъждане искат, след като 10 години вече се дискутират едни и същи въпроси, на които е отговаряно многократно. Най-логичното и правилно решение, което АБТТА трябва да заемат е подкрепа за промените в плана за управление на Пирин.

02.02.2018 14:12:54

Иван

Кой е този Димитър Попов и защо този чуждопоклонник е против развитието на ски туризма в България? Може би защото тази Асоциация защитава пряко интересите на Цветелина Бориславова в Пампорово или може би са получили някакви кинти, за да бъдат срещу ски курорт номер 1 в нас - Банско?!?

02.02.2018 00:49:18

Анонимен

Четох исканията им, но не ми станаха много ясно мотивите им. По какъв начин един лифт ще навреди на техния бизнес? Явно зад тези изказвания стоят съвсем други цели. А и интересното е, че се разпространява това днес когато има протести, а не примерно в понеделник. Тази координация на действията показва, че има задкулисни участници намесени в протестите.

01.02.2018 23:37:21

Петър

Платиха и на тази асоциация да е срещу втория лифт, което е смешно и нелогично, тъй като нейните членове си изкарват парите с туризъм.

01.02.2018 18:19:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.