• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

БСК с план за излизане от кризата с КТБ

БСК с план за излизане от кризата с КТБ

/КРОСС/ Управителният съвет на Българската стопанска камара излезе с конкретен план как да се излезе от кризата с Корпоративна търговска банка. БСК настоява цялата информация за състоянието на КТБ ще бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок. Частният „Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите" трябва да се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него. 

Най-интересната част от предложението е свързана с идеята всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Банките ще открият депозит на името на съответния клиент, който ще има незабавно достъп до парите си. А самите банки ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от Фонда.

Кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени банките, сключили цесии за депозитите до 100 хил. евро, както и акционерите на КТБ трябва да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане. Приетият оздравителен план ще е задължителен за всички кредитори.
БСК специално отбелязва, че този план, както и всички други планове, не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ.

„УС на БСК, без да подценява интелектуалните възможности на българските политици, воден единствено от разбирането си, че свободните граждани са в правото си да се погрижат сами за защитата на своите интереси, апелира към всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката", се казва в становището на работодателската организация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че то агнето грижовният овчар БНБ не го ли закла вече?

17.07.2014 11:12:21

Анонимен

Вълкът ще опази агнето... Това не беше ли онзи , Мултакът Сашо Дончев, верният Руски слуга в България ?! А, какво търси в БСК, да не би да се е намъкнал да шпионира там за Русия ? Трябва да се провери, сигурно и си плаща за това ...!

17.07.2014 10:27:51

Анонимен

Вълкът ще опази агнето... Това не беше ли онзи , Мултакът Сашо Дончев, верният Руски слуга в България ?! А, какво търси в БСК, да не би да се е намъкнал да шпионира там за Русия ? Трябва да се провери, сигурно и си плаща за това ...!

17.07.2014 10:27:30

Анонимен

Без законови промени - одобрявам, звучи разумно.

17.07.2014 09:43:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.