• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Плевнелиев от САЩ: Българските политици трябва да могат да се обединяват

Плевнелиев от САЩ: Българските политици трябва да могат да се обединяват

/КРОСС/ "Политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация," заяви президентът Росен Плевнелиев. В първия ден от работното си посещение в САЩ държавният глава разговаря в Ню Йорк с представители на българската общност. Държавният глава е в САЩ за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН.

"Българските политици трябва да могат да се обединяват около важните национални приоритети", посочи още президентът по време на срещата.

Росен Плевнелиев изрази надежда за бързо сформиране на правителство след произвеждането на предсрочните парламентарни избори, което да пристъпи към осъществяването на очакваните от обществото реформи.

„Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница", посочи държавният глава.

Пред сънародниците ни в Ню Йорк президентът се ангажира да продължи да работи за провеждането на повече национални допитвания по важни за българските граждани теми. Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран, подчерта още държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на живеещите в САЩ наши сънародници за съхраняването на националните традиции и активните им връзки с България. Според президента българската общност може да допринесе още повече за развитието на отношенията между страната ни и САЩ.

Заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион България става все по-привлекателен партньор за инвестиции и за откриването на производствени мощности, заяви президентът. Всеки, който желае да инвестира в България, е добре дошъл, каза още Росен Плевнелиев. Президентът открои усилията, които се полагат за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии. „В България днес няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път", подчерта още държавният глава и припомни, че страната ни вече работи за създаването на своя първи технологичен парк.

По време на срещата българите в САЩ поискаха от президента Плевнелиев да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ и поставиха редица въпроси, свързани със ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.

По-рано през деня президентът Плевнелиев присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива „Клинтън 2014".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

СЛАБАК

24.09.2014 09:47:42

Мая

Плевела е по-голям палячо и е по-колоритен от колегите си, до които е нареден. Едва ли има по-голям клоун на събитието...

23.09.2014 15:56:19

орех

Пак говори празни приказки този дървен философ! За нищо не става, безполезен е и само ни излага пред света!

23.09.2014 15:56:07

Стан

Стига демагогия, Плевньо! Свърши нещо полезно за тази държавата. Направи нещо истинско и важно, за да имаш поне едно добро дело на сметката си.

23.09.2014 15:55:50

дядо

Не философствай много, а подавай оставка! Толкова навреди на държавата и продължаваш да го правиш. Махай се, кукла на конци!

23.09.2014 15:55:40

цаца

Съревнование на идеи няма как да има, защото твоите шефове от ГЕРБ не са по идеите, платформите и градивните неща! Те са по схемите, далаверите и присвояването.

23.09.2014 15:55:30

Бийн

Бийн, не се прави на умен и оригинален, а запомни добре нарежданията на янките, за да не ти дърпат ушите после. Слушаш и изпълняваш, нали това ти е призванието?!

23.09.2014 15:55:18

Боби

Добре си спомням времето на президентските избори и изявлението на Цветанов " и маймуна да ми дадете и нея ще я направя президент. Само съжалявам, че не му дадоха наистина маймуна

23.09.2014 15:22:18

Деси

Само не разбирам, как може да имаме доверие на човек, който сам си е заявил ( а и това е било многократно потвърждавано от Бойко и Цветанов), че е президент на ГЕРБ а не на целия български народ?

23.09.2014 15:20:23

Илия

Това сега думи на Роско ли са или на началника му Бойко?

23.09.2014 15:18:22

Лора

Плевнелиев, защо един път не реши да зарадва народа и не си подаде оставката?

23.09.2014 15:17:02

Росен

Президента ни явно е получил нареждания от САЩ и Борисов и бърза да изложи опорните си точки. Все пак много добре знаем, че Плевнелиев няма собствено мнение и воля

23.09.2014 15:15:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.