• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Започва зимното поддържане на пътищата

Започва зимното поддържане на пътищата

/КРОСС/Зимното поддържане на пътищата влиза в сила от днес. В областните пътни управления и в поддържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа.

Всики снегопочистващи фирми вече са задължени да прилагат правилата за почиставне на пътищата при зимна обстановка. За да се съкрати времето за реакция от фирмите се изисква 6 часа преди началото на прогниозирания снеговалеж техниката им да е на разположение на определените места, като шофьорите им трябва да са готови за започване на дейностите за обработка. Максималният срок за провеждането на тези дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента за установяване на заледяването на пътищата варира от 2 до 8 часа, в зависимост от нивото на зимно поддържане на пътя. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж отново зависи от нивото на пътя и е от 3 до 10 сантиметра.

Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров уточни, че има обещание материалите за снегопочистванеда бъдат налични във фирмите. Ако това не стане и те не са готови да почистват, то ще се ползва фирма от съседна област.

За цялата страна през зимата са нужни 76 тона сол, но в наличност има само 53. От необходимите за сезона 233 тона пясък, страната разполага с малко над половината. Най- тежко е състоянието на техниката за поддържане на магистралите "Струма" и "Люлин". Там има едва 4 от нужните 66 машини. Пътната агенция очаква с актуализацията на бюджета да получи 15 милиона лева за зимно поддържане.

Регионалното министерство очаква всички, ангажирани със зимното почистване на пътищата да са готови.

Само преди дни стана ясно, че в две трети от областите в страната фирмите не са готови да посрещнат зимата. В някои от тях не са сключени нови 4-годишни договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата, въпреки че старите са изтекли.

Областите София Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян все още не са напълно готови да започнат дейностите по зимното поддържане.

Паралелно с изпълнението на ангажиментите към проходимостта на пътищата започва и акция, насочена към шофьорите. 

От днес Пътна полиция започва да налага глоби на шофьорите, които не са подготвили автомобилите си за зимния сезон. Любомир Костадинов от Столичната дирекция на вътрешните работи поясни:

Ще се спират автомобили от движение, ако се наложи. Ще се набляга преди всичко на гумите, дали съответно отговаря протекторът, който имат грайферите на автомобилите, отвинтени джанти, чистачките дали работят, устройства за миене на предното стъкло, фарове, стопове. Кампания ще направим за окомплектоването на товарните автомобили - те трябва да имат и малко повече светлоотразителни неща по тях. Имаме идея да проверяваме и автобуси, особено превозващи деца. Глобата за износени зимни гуми може да бъде 50 лева, за светлините - 20 лева, за техническа неизправност, която му позволява да се придвижи до мястото за ремонт на тези неща - 30 лева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Валя

Лазар Лазаров пак ще краде от парите,а всяка зима е изненадан?До кога?

17.11.2014 10:18:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.