• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

От речите на политиците ни можело да се направи речник на обидните думи

От речите на политиците ни можело да се направи речник на обидните думи

София /КРОСС/ Може да се направи речник на обидата на база говора на българските политици в Народното събрание. Това обяви Владислав Миланов по време на представянето на книгата си „Езикови портрети на български политици и журналисти ". По думите му за политиците е лесно да се скрият зад клишето, а жените в българската политика са по-агресивни от мъжете и се обиждат главно за външния си вид.
Съавторът на книгата „Езикови портрети на български политици и журналисти" Надежда Сталянова обясни, че речта на жените в българската политика е по-агресивна от тази на колегите им мъже: „Обиждат се най-вече на външен вид. Говорът на много от нашите съвременни депутати жени се характеризира с изключителна агресия. Обидата заема все по-широко място в речта на българските политици и докато в началото на 20 век те са се обиждали на наличие или не такова силно наличие на интелектуален капацитет, в момента обидната лексика е в целия диапазон от липса на интелектуални качества, външен вид, образ, килограми и така нататък, през сексуална ориентация".
Владислав Миланов коментира словото на българските политици при откриването на 43-тото Народно събрание: „Не е пресилено, ако кажем, че можем да направим речник на обидата и на обидните думи от словото на българските политици. Лексикални елементи, които изразяват обидата. Абсолютно категорично смятаме, че в публичното пространство, в официална ситуация, тези употреби говорят за езикова немощ, езикова безпомощност, за неумение да изразиш със словесното богатство богата мисъл. Това, като че ли, е най-големият проблем в общуването с българските политици".
Един от изводите, които авторите на книгата очертаха, е че 43-тото Народно събрание ще бъде интересно и различно като езикова картина, култура и езикова политика, съобщи Дарик.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.