• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Фермери призоваха за яснота по бъдещите земеделски субсидии

Фермери призоваха за яснота по бъдещите земеделски субсидии

/КРОСС/ От най-голямата земеделска организация у нас - Асоциацията на земеделските производители, призоваха управляващите да предоставят конкретно идеите си, описани в публикуваната концепция за директните плащания след 2015 г. Наскоро Министерството на земеделието публикува въпросната концепция, а до края на юли е срокът, в който България трябва да депозира в Еврокомисията концепцията за аграрната политика на страната до 2020 г.

Продължава да няма яснота за схемата за 13% обвързано с производството подпомагане - кои ще са подпомаганите сектори, кои култури, кои животни, с какъв процент подкрепа, месодайно ли, млечно ли животновъдство, посочват от организацията.

"Ясно е, че изискванията към бенефициентите по схемите ще се разпишат след консултации на министерството с Европейската комисия, но темата дори не е обсъждана в работната група към него, а всички работещи в сектори животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения са в очакване на детайлите по решенията", поясняват от асоциацията.

В проекта за концепция министерството решава да прилага и новата схема за дребни земеделски стопани без каквато и да е визия, посочват от там. Аналогично стоял и въпросът със задължителните 5% екологично насочени площи. От министерството посочват в концепцията, че ще се приложи максимално широк подход при формирането на списъка с тези площи, за да даде възможно най-много опции за земеделските стопани, но детайли как да бъде изпълнено изискването, за да стартира подготовката още сега при подаване на декларации и заявления за стопанската 2014-2015 г., липсват.

От асоциацията посочват още няколко области, в които липсват конкретни данни и заради които може да се пропуснат важни срокове, които изтичат тази година.

"Очакваме преди 31 юли и в адекватен на нуждите на земеделските производители срок управляващите да излязат с детайли по схемите, за които все още липсват такива".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.