• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Общините в помощ на пострадалите от наводненията

Общините в помощ на пострадалите от наводненията

/КРОСС/Редица общини се включиха в осигуряването на помощ за пострадалите при наводненията. 

Три 17-тонни самосвала изпраща във Варна кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Тежките машини ще работят в кв. Аспарухово, в помощ на разчистването на бедстващия от наводнението в края на миналата седмица квартал. Те ще останат на терен и ще работят, докато е небоходимо, уточнява кметът. В петък той изпрати съболезнователен адрес до колегата си Иван Портних, в който се казва, че „цялата общественост на Стара Загора е с Вас в този драматичен за Варна и неговите жители момент".

Предложение за оказване на финансова помощ на пострадалите от наводненията райони ще гласува тази седмица и Общинският съвет на Плевен. Заседанието на местния парламент е насрочено за 26 юни, четвъртък, а вносител на предложението е кметът на общината проф. д-р Димитър Стойков. Със съветниците и финансистите на Общината ще обсъдим какъв да е размерът на помощта, която Плевен може да окаже на пострадалите, обяви на извънреден брифинг градоначалникът. 

И в Русе се събират помощи за пострадалите от наводненията. Обикновени граждани даряват дрехи, храна и вещи от първа необходимост. С по-голяма помощ се включват различни фирми, а БЧК в Русе ще изпрати двама психолози и помощи за пострадалите от наводнението в Добрич.

Постепенно ситуацията В Добрич се променя, но бедственото положение остава. Общината търси помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители - комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

Вещи от първа необходимост: пакетирана храна, спално бельо, хавлии, санитарни и почистващи материали - тоалетни хартия, дамски превръзки, дезинфектанти и др. може да се даряват до 25 юни 2014г. в следните Центрове за работа с доброволци:

Пловдив, офис НАРД, ул. Петко Каравелов 28 А - от 8:00 - 18:00ч.
Пловдив, офис Народна Библиотека "Иван Вазов" - от 8:00 - 20:00ч.
Асеновград, Градска Библиотека - от 8:00 - 18:00 ч.
Карлово, Общинска Библиотека - от 8:00 - 18:00 ч.
Пирдоп, Нардно Читалище - от от 8:00 - 18:00 ч.
София, Фондация "Стефан Нойков" -информация в сайта на организацията
Русе - Сдружение Център Динамика, ул. Панайот Хитов 9
Добрич - Фондация Ръка за помощ, ул. ул. "Отец Паисий" 16

ражданите, които искат да дарят вещи, да имат предвид следното: даренията трябва да са добре пакетирани /в подходящи запечатани пликове/, за да не бъдат наранени при транспортирането, задължително е наличието на надпис, етикет, оказващ точното съдържание на пакета. Не се приемат нетрайни хранителни продукти и такива, нуждаещи се от специално съхранение, уточняват организаторите на кампанията. 

Министърът на отбраната Ангел Найденов е разпоредил в Килифаревския манастир да бъдат закарани понтони, за да се осигури достъп до бедстващата света обител, информира специално за „Борба" кметът Даниел Панов. Градоначалникът вчера успя да стигне до откъснатата от света светиня. „Разговарях с министър Найденов, който изпраща и екип от инженери и строители, за да поправят пробитата носеща стена и да укрепят наклонените сгради", обобщи градоначалникът. Понтоните ще заместят и отнесения мост, което ще улесни и следващите операции по възстановяването на манастира.

В същото време продължава и кампанията в подкрепа на хората от с. Турия. На 15 юни 2014 г. голяма част от къщите там също бяха залети от придошлите води на реката. И днес жителите на населеното място почистват и възстановяват домовете си. След проведени разговори с кметския наместник се установи, че хората имат нужда основно от перилни, почистващи препарати и дезинфектанти, за да приведат домовете си към нормални условия за живот.

Община Казанлък се обръща с призив към всички, които имат желание да подкрепят пострадалите от природната стихия жители на с. Турия. Те могат да помогнат като дарят хигиенни и почистващи препарати; дезинфектанти и храна - предимно консерви или пакетирана.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.