• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

17 777 лв. от DMS VARNA и над 120 000 лв. от кампанята на БЧК

17 777 лв. от DMS VARNA и над 120 000 лв. от кампанята на БЧК

/КРОСС/Благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич продължава. 

До 22 часа снощи, от кратки телефонни съобщения с текст DMS VARNA на телефон 17 777 са събрани близо 615 хиляди лева.

Даренията ще бъдат използвани само за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, а не за възстановяване на асфалт например, посочват от Фондация "Помощ за благотворителността в България". От събраните над 70 хиляди лева по банкова сметка вчера, около 6 хиляди лева са изразходвани за купуване на необходимите инструменти за доброволците.

Над 120 000 лева са събрани до момента в кампанията на Българския червен кръст с активирания кратък номер 1466. В подкрепа на пострадалите от бедствието с дарителска кампания се включи и Българското национално радио.

Събраните средства не са просто пари, а те са израз на солидарността на всички хора в България към пострадалите от наводнението във Варна, Добрич и Велико Търново, каза изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова в интервю за БНР.

Малко над 620 хиляди есемеса са изпратени за помощ на пострадалите от наводненията към 8 часа тази сутрин. В дарителските сметки са събрани около 71 хиляди лева. Средствата, които постъпват по банковата сметка, вече се използват за закупуване на инструменти и материали за осигуряване на нормалната работа на доброволците. Средствата от есемесите ще бъдат използвани само за помощ на пострадалите от наводненията, каза Красимира Величкова.

Тя съобщи, че вече в Добрич са подадени над 400 заявления-декларации за щети, във Варна заявленията до момента са около 130, в Килифарево има 46 пострадали къщи: Според нас става дума за поне 1000 домакинства. Може да си представите тези около 700 хил. лв. ще окажат една наистина минимална подкрепа на семействата. Ние вече структурирахме Обществен съвет с хора и от БНР - Силвия Великова и Катя Лещанска ще бъдат в него, както и журналисти от други медии. Ще търсим заедно с общините и заедно с групи от хора най-добрия начин, така че максимално ефективно да се разпределят средствата.

Големи и малки фирми даряват храна, вода, лопати, ботуши, дрехи. Във Варна помагат и германски студенти от местния Медицински университет. Най-активен в организирането на доброволците е БЧК.

В помощ на пострадалите продължават да се включват и доброволци със своя труд. 

Освен варненци и българи от всички краища на страната, в оказването на помощ след потопа се включиха и чуждестранни доброволци. Екип на bTV засече група студенти от Германия в „Аспарухово". Придвижват се от един адрес с пострадали на друг. „Помагам, защото хората имат нужда. Аз не мога да направя кой знае колко, но ние заедно можем много", казва германката Катерина. Роман видял във Фейсбук, че „Аспарухово" се нуждае от него. „Помислихме, че най-малкото, което можем да направим, е да се преоблечем, и ето така - да помогнем. Основното е да извадим калта от къщите, да изнесем покъщнината и всичко унищожено", казва той. „Учим медицина тук. Чухме, че ситуацията е страшна след наводнението, и решихме да помогнем", споделя доброволката Ана. „Важно е всеки да помогне, защото има толкова много, десетки, ако не стотици къщи, пълни с кал, тиня, унищожено имущество", казва Франк Абас, председател на сдружение „Паисий Хилендарски". Той води повече от 40 чужденци в Аспарухово. „На хората им трябва вода и храна, елементарни неща. Ако всеки вземе само по едно нещо от кухнята вкъщи, тук хората ще имат достатъчно", убеден е Франк.

В същото време в македонските социални мрежи мнозина граждани на страната се възмущават от бавната реакция и липсата на помощ за пострадалите от наводненията в България. "Македония много бавно реагира при подаването на ръка на пострадалите българи от наводненията в Добрич и Варна". Това е най-честият коментар и заключение във Фейсбук в Македония.

В коментарите се подчертава, че става въпрос за катастрофално бедствие, при което са загинали 14 души. Други питат, "защо се забави организирането на помощи и хуманитарни акции за България, каквито имаше при бедствието в Сърбия и Босна". В повечето призиви се казва, че "македонците трябва да реагират спрямо България така както са го направили и за другите две балкански държави".

По повод тези призиви днешният брой на опозиционния вестник "Слободен печат" излиза на първа страница с челното си заглавие: "Да помогнем на България!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.