• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Куюмджиев: Трябва обща национална позиция за „Южен поток”

Куюмджиев: Трябва обща национална позиция за „Южен поток”

София /КРОСС/ „Южен поток" ще се случи, но ще ни заобиколи- ще мине през Турция и ние ставаме зависими." Тази картина нарисува пред Нова телевизия енергийният експерт от БСП Явор Куюмджиев. Според него тръбата е нужна и на ЕС, и на Русия, защото газ няма откъде да дойде на такава цена. „Иначе може да се докара газ от Катар, САЩ, от Луната или Марс, но на каква цена?", попита той. Куюмджиев обясни, че 63 млрд. кубически метра газ е трябвало да минат през България, да доставят газ за цяла Европа и да ни носят няколко стотин милиона годишно приходи от транзитни такси. „Вместо да купуваме руски газ директно от Русия, ние ще го купуваме от Турция", допълни той.
Явор Куюмджиев коментира, че за находищата „Силистар" и „Хан Аспарух" има предположения, че има газ, но никой не знае дали е така. Енергийният експерт припомни и случая със „Син поток" - „казваха, че няма да се случи и е невъзможен проект, показахме на руснаците колко сме силни, а той ни заобиколи и вече 15 години турците си печелят от него". Явор Куюмджиев направи аналогия с малките блокове на АЕЦ Козлодуй: „Затвориха 4 малки блока, два от които бяха в перфектно състояние, отговарящи на абсолютно всички изисквания на международните агенции, и загубихме милиарди от продажба на тока. За сметка на това получихме 500 млн.евро, които бяха използвани за модернизацията на тези блокове и енергийна ефективност. Същото ще се получи и сега. Губим милиарди за десетилетия напред, а ще ни дадат 100 - 200 млн.евро". Куюмджиев е на мнение, че с Южен поток България е щяла да стане транзитна страна, което ще увеличи стойността й на енергиен дистрибутор- като държава, която трябва да бъде защитавана и пазена.
Социалистът е категоричен, че няма нарушение на европейското законодателство- собственик на тръбата не е „Газпром", а компания „Южен поток - България" АД. „Не може да се каже кой колко е виновен, защото всички носят вина. Всеки е направил нещо за Южен поток, но недостатъчно. Явно нито едно българско правителство няма силите да защити докрай българския интерес", допълни Куюмджиев пред Дарик радио. Според него единственото, което може да се направим оттук нататък, е да постигнем обща национална позиция в защита на „Южен поток". „Един от интересните факти е, че новото трасе на проекта излиза по-евтино от предишното, което минава през България. Ние губим дори икономическите обосновки защо да го направят през България", каза още той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.