• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Стойнев: "Южен поток" щеше да гарантира енергийната сигурност на страната

Стойнев: "Южен поток" щеше да гарантира енергийната сигурност на страната

София /КРОСС/ "Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция днес бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.
Стойнев посочи, че „Южен поток" може да бъде важен стимул на българската икономика.
Това е проект, който щеше да донесе реален икономически растеж на страната, щеше да мине през най-бедния район, щеше да осигури над 5000 работни места, подчерта той.
"Винаги съм задавал на европейските министри къде е европейската солидарност. Защото за богатите държави има "Северен поток", а страни като България бяха забравени. За съжаление тази солидарност се отдалечава все повече и повече", заяви Стойнев. Той подчерта, че ако този проект се реализира през Турция, се затрудняват действията на "Булгартрансгаз", ще се лишим от 120 млн. долара годишно, няма да имаме нужда от газопреносна мрежа", подчерта той.
Той припомни, че е заявил в Брюксел, че не приема позицията, която бе заявена по проекта "Набуко", заради който не са се водили разговори по Южен поток.
"Аз като министър съм се борил българският народ да яде бял хляб. Затова ще настояваме да се изслуша премиерът, за да каже какви действия е предприел и президентът бил ли е уведомен за писмото на Васил Щонов", подчерта Стойнев.
"Най-голямата опасност е, че с това, което става- България се превръща в сива зона на Европа. Въпреки възможностите, поради нашето положение, ние може да не бъдем енергиен център в региона, да не транзитираме природен газ". Това заяви по темата зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че интерконекторите са необходими, но те не могат да имат това значение, което би имала България, ако тя самата транзитира големи количества към други страни. Стоилов заяви, че дори в момента други правителства ни предлагат да получаваме природен газ, който преди това- от Русия отива към Западна Европа, за да се върне към нас.
Стоилов подчерта, че трябва да се разгледа и политическата вина за случая. „Президентът винаги е бил флагман на тази антинационална политика, за което сигурно има от къде да бъде поздравен", заяви Стоилов. Той обясни, че ГЕРБ, когато са били опозиция, са подпомагали процеса за блокирането на проекта. Предишният премиер Пламен Орешарски не е успял да устои на комбинирания натиск от САЩ и предишния състав на ЕК, които дори не са се въздържали да използват механизма на европейското финансиране. Стоилов наблегна, че проектът трябва да е прозрачен, в изпълнението му да се включат български компании, които отстояват българските интереси по най-добър начин. Той бе категоричен, че не бива да бъдем втора категория членове на ЕС, въпреки, че значителна част от българските политици през последните години и до сега дават основание да бъдем третирани и като трета категория. „Време е да се заяви, че вече не сме победена страна. Ако не започнем да действаме съобразно нашите интереси, ние все повече ще губим перспективи", каза още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.