- 28 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8743
- GBP / BGN 2.3536
- CHF / BGN 2.0816
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Napoli Pizza Village продължава до неделя
04 Септември 2014 | 19:53
/КРОСС/ Всичко, което човек иска да знае за пицата, може да научи в рамките на инициатива „Селце на пицата в Неапол". Там до неделя неаполитанци и туристи могат да похапнат от емблематичното ястие на града, приготвено от pizzaioli - специалисти по приготвяне на пица, и от майстори-готвачи, и да посетят курсове за приготвяне на пица.
Пица „Маргарита", приготвена с домати, моцарела и босилек, т.е. с цветовете на италианското знаме, се е появила през XIX век в района на Неапол.
Неаполитански специалист по приготвяне на пици, някой си Рафаеле, създал прочутата „Маргарита" в чест на Маргарита Савойска - кралицата на Италия от 1878 до 1900 г., заяви неговият колега Лело Манети и допълни, че пицата има по-древен произход, който трябва да се търси в Китай.
50 пицарии от целия свят, 170 пицайоли и десетина майстори-готвачи от Италия участват в четвъртото издание на инициатива.
Организатор е Асоциацията на неаполитанските специалисти по приготвяне на пица.
Очаква се на събитието, което е до неделя, да се съберат около половин милион души.
В рамките на инициативата се състоя конкурс за най-добър специалист по приготвяне на пица в света. Надпреварата бе спечелена от 28-годишен неаполитанец след японска и китайска доминация в предишните й издания.