• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проучват възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен

Проучват възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен

/КРОСС/ По време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан за церемонията по стартиране изграждането на проектите от Южния газов коридор на ЕС бяха проведени двустранни разговори с азербайджанската страна. Участие в българската делегация взеха и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, както и представители на ръководствата на „Булгартрансгаз" ЕАД и „Булгаргаз" ЕАД. В резултат на проведените разговори бяха подписани два документа, осигуряващи сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.
„Булгартрансгаз" ЕАД подписа с държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR меморандум за разбирателство за проучване възможностите за съвместно развитие на проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен.
Подписано бе и писмо за намерения между SOCAR и „Булгаргаз" ЕАД за стартиране на преговори за проучване на възможностите за осъществяване на по-ранни доставки на определени количества природен газ за България от SOCAR към 2017 г. през междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция.
С реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС, включващ разширението на Южнокавказкия газопровод (SCPx) и изграждането на газопроводите TANAP, TAP и инетерконекторът Гърция-България (IGB), ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки от 1 млрд. куб.м./годишно азербайджански природен газ от находището Шах Дениз 2 за страната ни от 2019 г. Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България и ще доведе до реалната либерализация на газовия пазар, както и ще стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.