• 09 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Наша група от НАТФИЗ впечатли с участие в Италия

Наша група от НАТФИЗ впечатли с участие в Италия

/КРОСС/ С успех тези дни приключи българското участие в два международни фестивала. Единият от тях (СА Фест), както и семинар към него бяха организирани от Академия по изкуствата "Нико Пепе" в град Удине, Северна Италия. Това е една от трите най-елитни театрални академии в страната. В проявите участваха студенти и педагози от пет държави и техни академии. Съгласно условията на конкурса петте академии бяха подготвили и приети по видеозапис на тяхна театрална новела на тема "Земя". Българският спектакъл се наричаше "Матер Натура" по сценарий и режисура на доцент Александър Илиев. С този спектакъл бе закрит седмица преди пътуването до Италия ХV международен фестивал на изкуствата "Перперикон". Решено със средствата на физическия театър и пантомимата, представлението пресътворява мита за сътворението на света и разрушаването на Майката земя от човека, за да бъде възродена тя отново.

Спектаклите на фестивала и занятията на семинара бяха посетени и от външни театрали, както и от представители на област Фриули Венето Джулия и кметството на Удине. Успоредно с фестивала и семинара в Удине проф. Клаудио де Мальо и педагогът Андреа Колавино създадоха уличен спектакъл на базата на новелите от петте театрални академии. Този почти тричасов хепънинг бе предназначен за един от най-елитните фестивали в Европа "Мителфест", чието 25-о издание беше тази година в столицата на областта Чивидале. Фестивалът бе открит от мегаконцерт на Карлос Сантана. Спектакълът "Земя", създаден от италианските ни колеги с над 100 участници от 5 държави, бе една от най-цветните и увличащи публиката прояви по време на феста. Заснет от няколко телевизионни канала, той се превърна в събитие номер едно от тази фаза на празничните дни. По идея на проф. Клаудио де Мальо бе посадено дърво от всички участници по древен ритуал, известен от времето на Гай Юлий Цезар, основател на Чивидале. Всички участници, в това число и българите, донесоха пръст от своята земя, за да израсте дърво на мира и приятелството.

Основната група от НАТФИЗ бе съставена от студентите на доц. д-р Александър Илиев, клас "Театър на движението - Пантомима". Към нея се присъединиха: една студентка от класа на проф. Румен Рачев, една от класа на проф. Маргарита Младенова, д-р Маргарита Божилова, професионален танцьор и българка, завършила академията "Стела Адлер" в Ню Йорк, САЩ. Оценката за нашето представяне бе повече от отлична.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.