• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Ивелина Василева: „Размразяването” на ОП „Околна среда” не е свързано с личности

Ивелина Василева: „Размразяването” на ОП „Околна среда” не е свързано с личности

/КРОСС/ Спирането на евросредствата по Оперативната програма „Околна среда" миналата година и последвалото преди дни, „размразяване" не е свързано с личности, а с качеството и ефективността на разходване на средствата, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за БНР. 

След като в петък Европейската комисия размрази средствата по оперативната програма, всички усилия на администрацията са насочени към възможно най-бързото изплащане на исканията от бенефициенти за възстановяване на направени разходи по програмата, посочи Василева.

Средства по програмата ще бъдат изгубени, но основната цел е да се намали размерът на загубата, повтори министърът. Като вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, и тя не се ангажира със сумата, която се очаква да не бъде усвоена. По-голяма яснота се очаква във вторник, когато мониторинговият комитет на оперативната програма се събира, за да оцени риска.

Вицепремиерът в кабинета „Орешарски" Зинаида Златанова е започнала тежка процедура по масово налагане на финансови корекции на общините, което допълнително е затруднило изпълнението на програмата, посочи Василева. Анализираме основанията и обосновката на тези корекции, допълни тя.

Кабинетът „Орешарски" спря за половин година финансирането на започнатите програми, въпреки че регламентите на Брюксел задължават изпълнителната власт да ги продължи, отбеляза министърът. По думите й част от строителните фирми са работили без заплати, а други са освободили хората и спрели машините и така е изпуснат благоприятният за строителството летен сезон.

„Оперативна програма „Околна среда" е може би единствената, която в най-висока степен изпълнява ангажиментите на държавата от гледна точка на европейското законодателство, защото целите, които трябва да бъдат постигнати в секторите „Отпадъци", „Води" и „Биоразнообразие" са изключително сериозни. Те са свързани с ангажименти на държавата, ангажирани са публични власти. Проектите, които се изпълняват, безспорно водят до подобряване на качеството на живот на българските граждани. Искането на бенефициентите за опростяване на изискванията съвпада с нашите искания за новия програмен период, една от основните задачи е опростяване на процедурите. Спазването на сроковете ще бъде задължително и с възможности за наказание на служителите, които си позволят забавяне. Новата европейска рамкова директива за обществените поръчки ще бъде синхронизирана с българското законодателство. Това, което Еврокомисията направи, като отблокира средствата, е възможността да бъдат възстановявани към българския бюджет разходвани средства по програмата. С други думи, това е глътка свеж въздух за националния бюджет. Нашата цел до края на годината е максимално бързо да разплащаме към общините, към бенефициентите, всички искания за възстановяване на средствата, които те са депозирали в управляващия орган. Това не само ще нормализира процеса на работа, но и ще доведе до минимизиране на риска от загуба на средства. Загуба ще има. Въпросът е доколко може да бъде минимизирана в това време, което ни остава до края на годината. Във вторник ще се събере комитетът за наблюдение, ще бъде представена реалната картина и рисковете за Фонда „Регионално развитие" и Кофхезионния фонд, от които програмата черпи средства. Във вторник ще представим числата. В понеделник предстоят технически разговори с мисията на Европейската комисия. Не можем да елиминираме риска от загуба на средства. През изминалата година, от март до август, общините не получиха нито лев да възстановят разходи, вече направени от тях. Това доведе до критична ситуация в собствените им бюджети, отрази се и на строителния бранш. В такива случаи държавата има ангажимент да се разплаща и приветствам това действие на служебното правителство. Имаме общото виждане, че трябва да се положат максимални усилия, да се ускори максимално темпото на работа, за да се усвои всяко евро, което се полага за България", отбеляза Василева.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.