• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

/КРОСС/Удвоил се е обемът на сигналите за купуване и контролиране на вота, каза координаторът на "Прозрачност без граници" Линка Тонева-Методиева, цитирана от БНТ. 

В изборния ден са постъпвали сигнали както от граждани, така и от координатори на асоциацията още от сутринта. Най-фрапиращ сигнал е дошъл от Лом, където става ясно, че има престъпна схема за разплащане на гласове в питейни заведения.

Асоциацията е подала жалби до съответните органи и сега чакаме реакции на институциите, каза Методиева.

В област Мизия пък наш екип успя да разговаря с роми и те си признаха, че гласуват срещу заплащане без значение за коя партия. В Мизия пък избирателната активност е най-ниска за областта едва 40%. Основно в региона се е гласувало за ДПС по първоначални резултати.

Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, постъпили до 23:00 часа на 5 октомври, съобщиха от прокуратурата.

Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица.

Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - В. Търново). По Апелативни райони досъдебните производства са: АП - София - 28, АП - Пловдив - 11, АП - Варна - 5, АП - Бургас - 11, АП - В. Търново - 16. Пет са сигналите, изпратени до други компетентни органи (3 до ЦИК, един до РИК и 1 до Сметната палата).

Образуваните преписки са 674, а постановените откази - 486. Срокът за извършване на проверка по преписките е удължен от 2 до 7 дни.

На необичайно ниски цени се продаваха всевъзможни хранителни стоки в изборния ден в пловдивския квартал „Столипиново", пише „Преса". Пръчки шпеков салам се търгуваха направо на улицата по 1 лв., чушките вървяха по 50 ст. килограм при средна цена в града 1,50 лв., а картофите струваха едва 35 ст. Според запознати с изборната търговия в гетата извънредните промоции са форма на завоалирано купуване на гласове. Районната избирателна комисия (РИК) в Пловдив е отстранила председател на секционна комисия в същия квартал, тъй като се оказало, че е неграмотен. Той е подменен и работата на тази комисия продължава нормално, каза председателят на РИК Деница Чингарова.

Сигнал за група роми от Симеоновград, които не успели да гласуват в Стамболово, е препратила районната комисия към прокуратурата. Потърпевшите обяснили, че някой ги вкарал в списък с обяснението, че трябва да гласуват в друга община. Като отишли на място, за да упражнят правото си на вот, не били допуснати да гласуват, тъй като имената им не фигурирали в избирателните списъци. В карловското село Розино роми бяха обсадили входа на 72-ра секция. Целта им била да не допускат в нея да влязат онези, които възнамерявали да гласуват за партия, която те не одобряват.

И в бургаското село Рудник имаше сигнали за купен вот. Мъж, който призна че е абсолютно неграмотен, обясни, че е гласувал, но не знаел за кого. В местното ОУ „Петър Берон" мургави мъже, окупирали оградата и близкото кафене, следяха стриктно кой влиза и излиза от училището. След като пусна бюлетината си, млада ромка се опита да покаже завидна политическа компетентност, обяснявайки: „Избрах правила и движения."

Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона" в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа.

Зад гърба на другите Георги кани екипа в дома си. Освен в Лом, хората, които ще осигури, ще гласуват и на още едно място, пише Труд онлайн. Тоест - 100 лева за един човек и два гласа. Изискването обаче е да се работи само с него и брат му, а не и с другите роднини.

От Централната избирателна комисия уверяват, че гласуването на две места в България е почти невъзможно, но двамата братя са категорични, че това е напълно възможно и обясняват схемата.

Те обещават да организират транспорт до Козлодуй и минимум 30 избиратели с попълнени заявления за настоящ адрес. През това време зад гърба им екипът на Нова се среща с другата част на семейството - племенникът им и негов приятел. Уредени са още 61 гласа в сметката на семейство Славови.

Той дори оставя седем имена на гласуващи и още четири на застъпници, които ще контролират вота в секциите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.