• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Иво Прокопиев: КТБ може да я спаси някой самарянин, ако извади 6 млрд. лева

Иво Прокопиев: КТБ може да я спаси някой самарянин, ако извади 6 млрд. лева

/КРОСС/Около казуса „КТБ" има коктейл от истини, полуистини и откровени лъжи.

Естествено, добре би било банката да бъде спасена, ако някой самарянин дойде и даде 6 милиарда. Толкова са необходими. Дори според БНБ сумата е 6,5 млрд.  Това каза в студиото на Нова телевизия бизнесменът Иво Прокопиев. Според него хипотезата, че КТБ ще се възстанови е пълна фантастика.

Бизнесменът коментира казуса в отговор на писмото на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. В него намиращият се в процедура по екстрадиция от Сърбия в България банкер опровергава „три мита" за себе си и КТБ: първият мит е, че е „откраднал парите и е избягал", вторият, е че се крие, а третият - че КТБ е пирамида.

Тази басня (че банката е пирамида) упорито се разпространява от „центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Самият факт, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Странно е, но основните им доводи се градят на нескопосаните тези на едно недостойно създание, чиито услуги те си осигуриха по един или друг начин, пише Василев в обръщението си на официалния си сайт. Странно и страшно е, че и управителят на БНБ Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи. При цялото ми неуважение към този човек заради неговото безгръбначие, той е добър специалист. Където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове, казва великият Леонардо да Винчи", пише още Василев.

„През последните няколко седмици се разиграва координирана офанзива да се убеди обществото, че това е голяма работеща банка и тя трябва да бъде спасена с държавни пари. „Капитал" публикува списъка с длъжниците, в него може да се види колко е здрава банката", заяви от своя страна Иво Прокопиев.

Другият голям въпрос, освен този дали банката ще бъде спасена, е въпросът кой контролира процеса по нейната несъстоятелност, посочи още той.

Според Иво Прокопиев, ако трябва бюджетът и данъкоплатците да дават тези 6 милиарда, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то, по думите му, е трагично.

В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип, заяви Прокопиев. По думите му „банката е пирамида както по отношение на влоговете си, защото е оферирала гигантски лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара". Освен това Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.

Според Прокопиев КТБ не е издавала много кредитни карти, но сред малкото е тази на Ахмед Доган, посочи той.

Той обясни, че голяма част от фирмите, които имат кредити към банката, са фирми, чиито активи са по-малки от пасивите, нямат никаква дейност, нямат служители.

 „БНБ, бидейки поставена в политическа зависимост, допусна това нещо да се случи. Така в момента не смее да вземе решение, защото в момента е в политическа несигурност", допълни бизнесменът.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гняв

Въпросът е защо трябва да се спасява една пирамида? Аз лично не бих направила нещо подобно. Никога и за нищо на света. Само потънаха парите на хората.

25.09.2014 15:32:02

Гняв

Въпросът е защо трябва да се спасява една пирамида? Аз лично не бих направила нещо подобно. Никога и за нищо на света. Само потънаха парите на хората.

25.09.2014 15:28:26

ак47

В банката трябва да влезе международен одит, или по скоро трябваше, сега вече не се знае кой какво е вършил там при затворени врати. А такива боклучави крадци като Прокопчо по-добре да мълчат, разминало им се е засега, не завинаги!

25.09.2014 14:02:22

Sven

Прокопиев всъщност твърди, че банката няма никакви активи, щом плещи за шест милиарда. Ако го оставят да ликвидира банката положението ще е наистина такова. Междувременно ЕК ни наказва, защото КТБ е затворена. Много работа има за Цацата, а засега не върши нищо.

25.09.2014 13:33:43

йоши

Много се е активизирало другарчето на Плевнелиев, явно е видяло нещо за крадене и е станало неконтролируемо. Заради оставането на такива хора на свобода се говори, че нямаме работеща съдебна система.

25.09.2014 13:20:19

Колев

Голямата драма за Прокопито е, че не му дадоха лиценз за банка, та да си направи собствена пирамида, каквато е мечтата му, оттогава навсякъде му се привиждат.

25.09.2014 13:13:31

Анонимен

Ето знае човека! А вие се чудите кой отмъкна парите на КТБ.

25.09.2014 13:09:13

Анонимен

Единствената възможност за КТБ като БАНКА, е активите й да бъдат признати с паритет от другите банки. Това обаче е съмнително да стане, тъй като са финансирани политически проект, за които гаранциите не са обезпечаващи в действителност, а само относително. По - възможно е ако банката се преобразува в холдинг и излезе на фондовата борса. Всичко друго е ала-бала. За това дори и вложителите й не могат да се възползват от гаранционния фонд на БНБ. Голям театър, истинско удоволствие.

25.09.2014 10:26:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.