• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Христо Иванов: Опасността Румъния да влезе преди нас в Шенген е реална

Христо Иванов: Опасността Румъния да влезе преди нас в Шенген е реална

/КРОСС/ На въпроса как оценява факта, че Румъния ще бъде отделена от нас и ще влезе по-рано в Шенген, вицепремиерът и служебен министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че опасността да бъдем отделени от Румъния и те да влязат в Шенген преди нас е реална.

"Вижда се един разширяващ се контраст между нас и тях. Няма ясна реформа и не излъчваме ясен политически сигнал за промяна в тази сфера", посочи още той в студиото на "Лице в лице" по бТВ.

"Искам да подчертая, че самият факт, че се спори за реформата в правосъдието е добър знак. В политиката е изключително важно да се постигне консенсус и трябва да се полагат усилия за това", увери служебният правосъден министър.

"В последните години в България няма ясна посока за усилията на съдебната реформа, не може да излъчим ясен сигнал как си представяме тази реформа. Сигурен съм, че ще стигнем до някакъв консенсус, не се спори кой ще бъде министър на правосъдието, важното е, че се спори. В политиката е важно да се уцели до каква степен търсим баланса, до каква степен търсим консенсус. Да полагаме усилия да започнем разговор. Започваме разговор с колегите от ВСС", каза още Христо Иванов.

Същевременно той е на мнение, че не бива да се вторачваме само във фигурата на главния прокурор.

"В стратегията залагаме по-различен подход, фокусът досега е бил какво да правим със статута на главния прокурор. Ние казваме, че по-добре е да се погледне прокуратурата отдолу, пакет от анализи. Преди да почнем да разговаряме за статута на главния прокурор, да изработим ясен анализ на прокуратурата. Най-накрая да видим на така изградения организъм каква глава и трябва", допълни той.

"Съдът и съдиите бяха по-активни да назовават проблемите си, отвътре имаше динамичен разговор. Прокурорите по-бавно влизат в режима на свободно говорене", каза още Иванов.

"Хората трябва да се страхуват от закона, а не от прокуратурата. Важно е да почнем разговор за реформата. Реформата, която планираме е седемгодишна. Има множество механизми за контрол, всеки съдия и прокурор минава през атестации. Начина по който е уреден не е ефективен. Ние предлагаме създаване на конкретни методологии. За политическата квота във ВСС, ние не смятаме, че трябва да има капсулиране на съдебната система. Трябва да започне дебат, да се говори за това заедно с други разговори", завърши министърът на правосъдието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.