• 26 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Проверки на рискови водни обекти показват, че няма карти на заплашените от наводнения райони

Проверки на рискови водни обекти показват, че няма карти на заплашените от наводнения райони

/КРОСС/По покана на министър-председателя, главният прокурор е разпоредил прокурори от Върховната административна прокуратура, извършили проверката на рискови водни обекти в страната, да участват в обсъждането на тези проблеми на днешното заседание на Министерския съвет (МС). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил на министър-председателя Бойко Борисов обобщения доклад за резултатите от проверката. Тя е извършена на територията на цялата страна по разпореждане на главния прокурор след наводненията в гр. Мизия и е по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент и е осъществена на два етапа: дейност на басейновите дирекции и дейност на кметовете и областните управители. При първия етап прокурори от апелативните прокуратури са работили на място в басейновите дирекции. След приключването му данните за рисковите водни обекти са изпратени на съответните окръжни прокуратури, с оглед реализация на втория етап.

На 20 ноември 2014 г. проверяващият екип от Върховната административна прокуратура е представил на главния прокурор обобщен доклад за проверката на територията на цялата страна. В резултат на работата на прокурорите са изготвени общо 95 предписания до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на конкретни дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.

Образувани са четири преписки с оглед данни за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност. Като характерни и повтарящи се проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.