• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Сливен може да остане без парно. Работници от ТЕЦ-ове масово протестират (обновена)

Сливен може да остане без парно. Работници от ТЕЦ-ове масово протестират (обновена)

/КРОСС/И днес работниците от ТЕЦ-Сливен излидзат на протест заради забавени заплати. 

Работещите в топлоцентралата предупредиха, че предприятието може да затвори и Сливен да остане без парно. ТЕЦ-ът чака от НЕК над 3 милиона лева.

Пред БНР Дочо Дочев - заместник - председател на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ -Сливен, обясни, че са изпратили декларация до министъра на икономиката и до НЕК, в която настояват за диалог и решаване на проблемите. Ако това не се случи ще повторят символичния си протест от събота, когато работниците от топлоцентралата изразиха недоволството си, без ТЕЦ-а да спира работа.

Ако се наложи, може да се предприемат и крайни действия, но едва ли. Предполагам, че са умни хора, ще направят всичко възможно да има диалог, да решим донякъде проблема, надява се Дочев.

По думите му задоволително за работещите в ТЕЦ Сливен би било изплащането на електроенергията, която произвеждат и регулярно получаване на заплатите.

Това е поредният протест заради неизплатени пари. Вчера протестираха енергетиците от Русе, които заявиха, че ако не се направят някакви плащания към дружеството, протестите ще продължат до края на седмицата.
Днес отново в 11.30 часа работници и служители ще се отправят към Дунав мост.

И работниците от плевенската "Топлофикация" ще блокират днес за един час главния път от Плевен за Русе, в района на разклона за село Згалево, с искане НЕК да изплати дължимите на дружеството 27 милиона лева за произведена енергия. Забавянето на плащанията води до невъзможност за издължаване към „Булгаргаз" и до реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество, обясняват протестиращите.

Служителите на ТЕЦ-Перник искат незабавната оставка на изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това се посочва в съобщение до медиите от изпълнителния директор на централата инж. Кремен Георгиев. Той обяснява, че миньорите и производителите на топло- и електроенергия протестират срещу неадекватната икономическа политика към съотношението приходи - разходи в енергетиката, които идват от избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества.

Служителите на ТЕЦ-а настояват за оставките заради неправомерното ограничаване на графиците за производството на електрическа енергия по комбиниран способ. Според тях това води до невъзможност за нормална работа, генериране на загуби от производството и отрицателни финансови резултати.

Освен това протестиращите настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ.

Днес в 12.00 часа на светофара при бензиностанция „Шел" в село Драгичево ще се състои граждански протест.

Миналата седмица пернишките миньори и енергетици блокираха движението по главен път Е-79. Тогава те настояха редовно да се извършват разплащанията към всички български мини. Те мотивираха искането си като обясниха, че в условията на газова криза ролята на въглищата като енергийна суровина е все по-значима.

Енергетиците от „Топлофикация" - Габрово също излизат на протест. Те организират едночасово протестно шествие, което ще стартира в 12.30 часа. Исканията на протестиращите са: запазване на работните места и сигурност за получаване на заплатите без забавяне. Освен това те настояват и за адекватна ценова политика от страна на ДКЕВР за изкупуване на електроенергията, както и спиране на налаганите ограничения от НЕК относно производството на електроенергия.

Шествието ще тръгне от централата и ще продължи до главния път Велико Търново - Габрово - кръгово движение на пл. „Белорусия" и обратно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.