• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Турция ускорява кюрдския мирен процес

Турция ускорява кюрдския мирен процес

/КРОСС/ Турското правителство ще внесе в парламента проектозакон, който да ускори мирния процес с кюрдските бунтовници, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на вицепремиера Бешир Аталай.

Този ход може предизборно да увеличи подкрепата на кюрдите за премиера Реджеп Ердоган, който по всяка вероятност ще се кандидатира за президент на изборите на 14 август.

Ердоган даде началото на мирни преговори с лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан през 2012 г., за да сложи край на тригодишната кървава сепаратистка кампания, в която загинаха 40 хиляди души. Увеличената активност от страна на бунтовниците и уличните протести през последните месеци събудиха притесненията, че може и да не се стигне до финално споразумение.

Бешир Аталай обаче заяви, че правителството е приключило работа по правната рамка на процеса и остава министрите да подпишат проектозакона. „Направих презентация на последната среща на кабинета. Беше взето решение и до няколко дни ще внесем проектозакона в парламента", обясни вицепремиерът.

Законът ще предоставя правна гаранция на държавни служители, участващи в мирния процес, която ще ги предпази от евентуално съдебно преследване в бъдеще, както и ще уреди реабилитирането на бунтовници, пише турският всекидневник „Хюрет".

Reuters допълва, че Ердоган е инвестирал значителен политически капитал в мирния процес, разширявайки правата на кюрдите, които засягат културните традиции и езика. Властите в Анкара, САЩ и Европейският съюз гледат на ПКК като на терористична организация и Абдула Йоджалан остава недолюбван от голяма част от турското население.

Той обяви прекратяване на огъня през март 2013 г. И това до голяма степен беше спазено. ПКК обаче спря оттеглянето на бунтовниците от базите им в Северен Ирак миналото лято с аргумента, че преговорите са изключително бавни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.