• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Пораженията върху реколтата нарастват. Но хлябът няма да поскъпне

Пораженията върху реколтата нарастват. Но хлябът няма да поскъпне

/КРОСС/Поройните дъждове са съсипали близо една четвърт от посевите с пшеница и така няма да се сбъдне дадената само дни преди бедствието прогноза на земеделския министър за рекордна от девет години насам реколта от 5 млн. т. Въпреки това изхранването на населението не е застрашено, но цените на зърното ще се повишат, коментира в неделя егроминистърът Димитър Греков. 

Пораженията върху реколтата от наводненията нарастват. Валежите отлагат жътвата в много райони на страната. 

Фермерите, чиито посеви са засегнати, ще бъдат компенсирани, но като цяло ефектът за пазара ще е повишение на цената на пшеницата, тъй като стопаните ще трябва да направят допълнителни разходи за изсушаването на прибраното зърно, за да се спаси качеството. Вероятно всичко това ще се отрази и върху цената на хляба и качеството му.

Догодина година няма да ядем хляб от фуражно зърно. България има достатъчно голям запас, а и добив, на качествена пшеница, увери земеделският министър Димитър Греков. Той предвижда само с около 20% по-ниска зърнена реколта. Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло и няма да дадат продукция, обобщи Греков. 

Ще има по-ниски добиви с повече разходи, по-дълъг период на прибиране на реколтата и донякъде по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб, смята министърът.

В никакъв случай не се очаква зърнена криза, потвърди и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Тя беше категорична, че реколтата от полегнала пшеница не е загубена. Реколтата обаче трябва да бъде прибрана в следващите няколко седмици, т.е. трябва да се действа бързо, за да няма наистина загуби, подчерта тя.

Предстоящата жътвена кампания ще е много тежка, прогнозира преди дни директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Иван Киряков. Според него, след последния порой около 20 на сто от посевите с пшеница вече са съборени на земята. След поройните дъждове в Добричко има опасност за полегналата пшеница, чиито класове са забити в земят. В Добричка област, която е най-големият производител на хлебно зърно в страната, площите с пшеница достигат 1 236 000 декара.

Преди пороя от последните дни от Областната земеделска служба съобщиха за повече от 10 000 декара, в които посевите в различна степен за поразени от дъждове. За зърното няма покой и това, което е забито в почвата, може да покълне, което ще се отрази на качеството, каза директорът на селекционната база.

Киряков добави, че няма опасност за ечемика, който е узрял, дори посевите да са наклонени. Има обаче вече и полегнала рапица. Според него, поройните дъждове могат да предизвикат вторично плъзване на плевели в нивите, което ще затрудни жътвата.

Директорът на Добруджанския земеделски институт смята че, ако дъждовете спрат и слънцето изсуши бързо масивите, жътвената кампания в региона може да започне към 10 юли.

Поройните дъждове и градушките от последните дни в Добричкия регион са нанесли поражения в над 10 000 декара, засети с пшеница.

Над 3 100 дка трайни насаждения и посеви са напълно опустошени в Шуменско след порои и градушки.

Засегнати от поройните дъждове в област Велико Търново са 5 827 дка. Най-много пострадали площи - 2 500 дка, има в Лясковска община, следвана от Горнооряховска - 2 220 дка и Търновска - 1 107 дка, информират от Областната дирекция "Земеделие" - Велико Търново.
Експертите поясняват, че масивите със зърнени култури са залети от пороите, но все още не е ясно какъв процент от залетите масиви са пропаднали. След пороя е станало ясно, че 80 кошери във Великотърновско са отнесени от водата, над 300 са удавените прасета.

От Областната дирекция "Земеделие" информират още, че жътвата на ечемика в региона е започнала, но в най-наводнените комбайните не могат да влязат в нивите.
От земеделската служба призовават земеделските производители, чиито масиви са пострадали, да подадат своевременно заявление по реда си за изплащане на обезщетение, за да бъдат планирани огледи и съставени констативни протоколи за щетите.

Общо 833 хектара в Търговищка област са пропадналите площи, засети с различни култури, вследствие на градушката, която падна в региона в края на месец май. Това отчетоха от Областната дирекция „Земеделие".
След проведения оглед и оценка са били издадени общо 12 констативни протокола. Най-много от пропадналите площи - 112,27 хектара, са засети с пшеница. От тези, засети със слънчоглед, пропаднали напълно са почти 43 хектара, а с ягоди - близо 9 хектара, информира Дарик радио.
При зеленчуковите култури също се отчитат големи поражения - пропаднали са площи с пипер, домати и краставици, като размерите им са под един хектар. Най-засегнати са площите със фасул, от които са пропаднали 3,21 хектара.
Градушката е причинила и частични щети на общо 396,13 хектара пшеница и 331 хектара маслодаен слънчоглед. Поражения има и при ечемика, царевицата за зърно, овощни дръвчета, трайни насаждения и зеленчуци.

Консултативен съвет по зърното в земеделското министерство днес ще обсъди какви щети са причинили наводненията на пшеницата. Ресорният министър Димитър Греков ще се срещне с производители на пшеница и хляб.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.