• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

АБВ иска Плевнелиев в НС, за да се формулира мандата му за срещата на НАТО

АБВ иска Плевнелиев в НС, за да се формулира мандата му за срещата на НАТО

/КРОСС/ Лидерът на АБВ Георги Първанов призова парламентът да приеме декларация за запазване на територията на страната, в това число и Черноморската ни територия, от провеждането на военни действия срещу съседни страни. Освен това от АБВ искат президентът Росен Плевнелиев да участва в дебат в Народното събрание по темата.
АБВ предлага българският президент да бъде поканен в парламента, да се осъществи дебат, който да формулира ясно мандата на президента за участие в среща на НАТО на най-високо равнище през юли.

"Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българската страна, ако няма такъв мандат. Това се е случвало и друг път - пълна координация между институциите тогава, когато трябва да представим българската позиция на срещите на НАТО на най-високо равнище или пък на такива на ЕС ", каза президентът с мандат 2002-2012.

"И след като вчера доста имитационно се демонстрира съгласие между две от институциите, смятам, че няма нищо по-естествено от това - ние сме парламентарна република, да приеме декларация. Надявам се с консенсус, тъй като следя изявленията на колегите от другите парламентарни групи. С малки изключения виждам високо съгласие. Защо парламентът да не заяви на висок глас, че българската територия не бива да бъде използвана за провокативни, враждебни действия към наши съседи, в това число и акваторията ни", попита Първанов.

По отношение на решението на Арбитражния съд за проекта "Белене", за АБВ то не е изненада.

"Изненада е необяснимият възторг на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на това решение", каза Първанов.

Той бе категоричен, че няма да влиза в спора кой е по-виновен да се достигне до такава ситуация.

Първанов твърди, че шест поредни правителства от тройната коалиция през двата кабинета на Бойко Борисов и служебните правителства, защото по думите на Първанов те имат принос, особено някои от тях - шест поредни правителства имат отговорността да се стигне до тук.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.