• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан

Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан

/КРОСС/ Имаме парламент, компрометиран по две линии. Имаме вариант на парламента, който не се събира година, не може да заработи, няма кворум или другия тип парламент (на ГЕРБ), който стои в зала и само подпечатва взетите от премиера решения т.е. имаме премиерска република, заяви президентът (2002 -2012 г.) и председател на АБВ Георги Първанов в интервю за БТВ.

Той за пореден път се обяви за конституционни промени, които да направят България президентска република „по френски модел".
„В нашата парламентарна история няма парламент, който да е свалил нивото толкова ниско - на реториката, на законодателството. Това обяснява защо в социологическите проучвания рейтингът е осем пункта - горе-долу като при Виденов, когато хората влязоха в парламента", заяви Първанов и обяви, че „парламентаризмът в този му вид е изчерпан".

По думите му това означава да има баланс между президента и парламента, но държавният глава да има по-отчетлива роля. „Когато станат такива неща, каквито наблюдаваме сега, хората обикновено се обръщат към кмета и президента. Парламентът го няма, агенциите си прехвърлят отговорността", направи мост между политиката и трагедията в Мизия Първанов.

Той даде и друг пример: „Имаме президент, който инциира референдум. Президентът е избран с повече гласове от мнозинството в парламента, но същото това мнозинство спира инициативата на президента".

В отговор на въпроса дали подобна централизация няма да укрепи позициите на задкулисието, той посочи, че при сегашния модел договорките са още по-добре скрити - в партийните централи.

Силният президент според Първанов „на нашите балкански ширини (...) е работещата традиция".
„Важно е, че това не беше конгреса на промяната. Това е един конгрес, който в крайна сметка произведе двама председатели, от които единият е по председател и фактически статуквото се запазва. Единият ще е председател на партията, а другият - на коалицията", коментира събитията в БСП Георги Първанов.

Той коментира, че всичко поискано от Сергей Станишев се е случило, а останалите на балотаж Драгомир Стойнев и Михаил Миков са били близки до лидера на ПЕС. В същото време обсъжданите идеи за промяна така и не са стигнали до конгреса.

Първанов критикува Станишев заради многократното споменаване на референдума за „Белене" по време на речта пред социалистите. Президентът напомни, че след положителния резултат от допитването, ръководството на БСП е тръгнало към „опасен за България вариант" с реактора на „Усетингхаус", който бил скъп, неизпробван и без гарантирано място за съхранение на отработеното гориво.

В същото време, Първанов подчерта: „Не поставяйте знак за равенство между този, който е подписал договора и БСП като цяло". По думите му договорките стават на най-високо ниво, а кръгът около Сергей Станишев е близък до Делян Пеевски.

Георги Първанов отрече той и семейството му да имат влогове в поставената под надзор Корпоративна търговска банка. Лидерът на АБВ категорично се обяви за спазване на законовата процедура и изплащане само на гарантираните 100 000 евро на клиентите на трезора.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тиква

Двамата с Боко Тиквата не могат да спят, ако не са на власт и не управляват. Голяма болест е това.

04.08.2014 10:40:37

Гоце

Ясна ни е схемата им - Гоце президент, Тиквата премиер. Да, ама няма да стане!

04.08.2014 10:40:27

Стан

Стига си гонил кокала, Първанов. АБВ няма никаква функция, идея и не е от полза за държавата. Кауза пердута сте!

04.08.2014 10:40:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.