• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Има риск от локални, внезапни наводнения

Има риск от локални, внезапни наводнения

/КРОСС/Новата седмица започвас много слънце и затопляне. Максимални температури през деня ще достигат между 26 и 31 градуса, в югозападните райони до 32 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Следобед на северното крайбрежие ще се развиват купести облаци. Температурата на морската вода ще 20-22 градуса. Следобед над североизточните райони и планините ще се развиват купести облаци, но валежи са малко вероятни. Вятърът ще е слаб от северозапад - север.

Над планините преди обед ще е слънчево, а следобед ще се появят купести облаци. По високите части ще духат засилени северозападни ветрове, с тенденция следобед да отслабват. На връх Мусала максималната температура ще е около 8 градуса.

Във вторник в Източна България ще е предимно слънчево, а в западна ще има следобедни валежи.

В сряда ще превали главно в северните райони, като по-съществени ще са валежите в Добруджа. В четвъртък ще бъде много топло с температури до 32-34 градуса. Повече облаци ще има над Западна и Северна България, където ще превалява.

В петък северозападният вятър бързо ще подгони облаците на изток. Ще захладнее, а дъждове са възможни преди обед в северните райони. В събота отново ще се затопля, а следобед ще превали в Рила и Пирин.

За риск от локални, внезапни наводнения, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

Днес се очаква да се повишават нивата на реките Арда, Марица и Тунджа. Към настоящия момент най-пълноводни са реките Русенски лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци.

Възможно е в някои райони да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири, обявиха от екоминистерството.

Обстановката във Варна и Добрич постепенно се нормализира, но пораженията от бедствието са огромни. В деня на национален траур кварталът е събужда, за да продължи да се съвзема след наводнението.

Една от най-пострадалите улици във Варна е „Горна студена". Седем от жертвите на потопа са се намирали в една къща, когато приливната вълна залива дома им и го изравнява със земята.

По неофициална информация вчера вечерта са открити двете деца, които дълго време бяха в неизвестност. Едното дете е на две години, а другото - на чест години.

40 екипа продължават да отводняват къщи и сгради в Добрич. Водоподаването прекъсва на моменти заради калните сондажи. От днес автогарата в града започва работа, възстановява се работния процес и в някои училища и детски градини. Все още много семейства са без електричество. 

Междувременно стената на язовир Ботево се скъса. За щастие няма приливна вълна.

Бетонният праг на стената на язовира пропадна малко преди 8 вечерта. Постепенно се покачва нивото на сухата река, като водите й заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира. Ливадата е с размери половин на един километър.

Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени. За момента няма пострадали хора, а ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

Държавното обвинение започва разследване на причините за потопа в Източна България и ще търси доказателства дали при инцидента има допусната човешка грешка при трагедията във Варна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.