• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

София нямаше как да бъде известена и предпазена от градушката

София нямаше как да бъде известена и предпазена от градушката

/КРОСС/София няма ракетни площадки, които да я защитават. Дори и да имаше такава възможност, абсолютно е забранено използването на ракети над населените места, над обекти като АЕЦ „Козлодуй", над военни летища. Това не съществува никъде по света, каза Румен Димитров - главен специалист „Информационно и техническо обслужване" в Агенцията за борба с градушките пред ТВ7. Димитров обясни, че борбата с градушките се реализира на базата на наблюденията на облаците и тяхното развитие. Самият принцип за предотвратяване на градушки е много прост, допълни специалистът.

„Ако има вече образуван град, какъвто бе случаят на 8 юли, ние не можем да направим нищо - просто ще трябва да го изчакаме да се извали. Един цикъл на градообразуване продължава около 10-15 минути. След това има изваляване, но следва нов при силните области, т.е. ние започваме да предотвратяваме по-нататъшното разпространение на градовия процес. За да се образува градово зърно, трябва да има леден кристал, около който да стане замръзването. В естествени условия те са много малко на брой. Образуват се ледени кристали и благодарение на влагата започват да нарастват, докато ги държи възходящият поток, и след това започват да падат. Нашият принцип е да вкараме огромен брой ледени кристали, около които да кристализира влагата в облака, да се образуват много на брой, но малки ледени кристали, да не могат да нараснат и да паднат като ситна градушка или като дъжд", обясни Димитров.

Специалистът допълни, че обхватът на противоградните ракети е средно 7 км, като той зависи от ъгъла, на който се изстрелва ракетата. Колкото по-близо е облакът до ракетната площадка, толкова повече се съкращава радиуса на обхвата на ракетата.

Димитров обясни, че информацията от контролните центрове на Агенцията за борба с градушките се излъчва към „Гражданска защита", към Ръководство „Въздушно движение", към Института по хидрология и метеорология към БАН, достъпна е и на сайта на агенцията. Според него предупреждението на населението при опасност от градушки е отговорност преди всичко на „Гражданска защита", но трябва да се подхожда много внимателно с подобен тип информация, допълни специалистът.

Вчера кабинетът реши да отпусне още 1,2 млн. лв. за ракети против градушки. Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянна климатична обстановка само през май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с предходни години, е обосновката на кабинета. В началото на юли са доставени нови количества, но продължаващата градоопасна обстановка налага дозареждане. Инж. Николай Николов - изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, уточни, че през цялата 2012 г. са използвани 2800 ракети, през м.г. - 2100, а от началото на т.г. до момента - 10 300. През 2014 г. активният сезон на борбата с градушките започна още през април и до момента са обработени 1138 облака, докато за цялата 2013 г. са били 727, каза Николов. Той уточни, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София.

Системата за ранно предупреждение се използва, когато събитията са предвидими. 15 минути преди да падне самата градушка няма как това да се случи, защото, както специалистите казаха, се е сформирала много бързо. Сигнализацията може да изиграе обратен ефект - хората да излязат да прибират автомобилите си и да се погрижат за имуществото си, отбеляза старши комисар Васил Василев от ГД „Пожарна безопасност" и допълни: А и ако е било предупредено, едва ли над 900 000 автомобила могат да бъдат прибрани някъде или покрити.

При положение, че целият град би бил застрашен, може да бъдат включени сирените, но при положение, че са застрашени отделни квартали, няма как, каза още Василев. По думите му системата за ранно предупреждение в реални условия не е използвана в този вид, в който си го представят хората, тъй като, за щастие, не се е налагало, използвала се е само при тестване.

Системата за ранно предупреждение не е свързана с изпращане на есемеси, уточни още старши комисар Василев и обясни: Тя е на принципа на сирените и войса. 15 минути преди да падне самата градушка няма как това да се случи, защото, както специалистите казаха, тя се е сформирала прогнозата.

Идеята за есемеси е добра, но трябва да се усъвършенства, смята бившият  министър на околната среда и водите Юлиан Попов. Според него проблемът изисква сериозен дебат, тъй като трябва да разберем, че вероятността да ни връхлитат бедствия се увеличава. Националният дебат не трябва да спре други ден, когато пекне слънцето, допълни Попов. По думите му ранното предупреждение за бедствия и реакцията на институциите и на хората е комплексен и сложен процес.

Днес предстои конференция за зелената реиндустриализация. Цялата икономика трябва да се пренастрои и да се съобрази със ситуацята и рисковете, посочи още той.

Ако не можем да влияем на естествените природни цикли, то поне можем да влияем на човешкия фактор за природните аномалии, посочи от своя страна Деси Банова, водещ на прогнозата на времето по Нова.

Продължава разчистването на последствията от опустошителната буря в София и Монтана.

И днес пред застрахователните офиси, сервизите за автостъкла и стъкларските работилници се очакват отново опашки. Пострадалите от градушката автомобили са хиляди, съобщи Нова тв.

Застрахователите увеличиха работното си време и срокът за завеждане на щетите. Техните съвети са, хората, които имат по-малко щети, без счупени прозорци, да изчакат няколко дни за завеждането на щетата, за да намалеят опашките.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.