• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Домашната ракия – опасна за хората, бърка и в хазната

Домашната ракия – опасна за хората, бърка и в хазната

/КРОСС/ Само 10% от изварената в селските казани ракия отива за домашна консумация. Останалите количества се продават в сивия сектор. Така се губят около 200 млн. от акцизи всяка година, тъй като според специалистите на частно се изваряват за ракия около 160 000 т грозде и около 125 000 т плодове. Излиза, че хем тровят хората, като пробутват неизвестна по произход и опасна ракия с метилов алкохол, хем печелят два пъти повече от винпромите, защото не внасят към хазната акзиц.
Сега са регистрирани около 3000 дестилерии по селата, а всъщност те са далеч над 10 000, които продават вредния алкохол по кооперативните пазари. И на това държавата трябва да сложи край. Бюлетините на МВР изобилстват с информация за натровени от ракия менте с неизвестен произход. Токсиколозите предупреждават за зачестилите случаи на отравяния с нелегален домашен алкохол, много от които са с летален край.
Известният специалист по токсикология доц. Анета Хубенова разказа преди време случай от практиката си. Производител на домашна ракия вика двама приятели да опитат от майсторлъка му. Пият до късно. На път за вкъщи единият се отбива в кръчмата и утолява жаждата си с две водки. Сутринта не е на себе си
- лежи в повръщаното си, не вижда, изпада в безсъзнание. В същото време от дома на производителя майката му го открива вдървен в леглото. Мъртъв намират и третия от компанията. Само допочерпилият се е откаран в „Пирогов" в тежко състояние. Спасяват го двете водки в кръчмата, но остава инвалид - сляп и с увреден черен дроб.
„Минимум 100 000 лв. струва лечението на натровен от метилов алкохол с неясен произход в специализирано болнично заведение, при което се използват задължително хемодиализа, барокамера и други скъпи медицински процедури и лекарства", казва токсикологът във ВМА д-р Борислав Петров. Той е категоричен: „В други страни в т.нар. селски казани са подложени на строг контрол. Те са оборудвани с измервателни уреди и с прибори за пречистване на опасния метилов алкохол. И това не допуска в крайния продукт да има каквото и да е съдържание на метилов алкохол.
При домашно изварявани ракии, поради липсата на достатъчно технологии метанолът достига до 20-50 мл/л, а в заводското производство стандартите допускат 0,2 мл/л гроздова ракия и 0,4 мл при плодовите ракии. Поради тази причина алкохолът, произведен от нелицензирани производители в селски казани, е силно токсичен и вреден. Масово такива опасни за здравето ментета се продават по пазари и кръчми целогодишно. Дори и по заведения в Боровец, установи проверка миналата есен.
В България в домашната ракия съдържанието на токсичния метилов спирт е много над допустимите норми. Но решението на проблема с метиловия алкохол е комплексно - като се започне от законодателната власт, през възпитанието на българина, строгия контрол на производители и търговци и др.
Най-голям брой отравянията с метилов спирт се констатират през есента и зимата, когато по традиция масово се вари ракия в неконтролирани казани. На такива места не само хигиената клони към нула, но се варят и всякакви видове спирт, компоти, мухлясали плодове. В съдържанието на такива „напитки" има вредни съставки и канцерогени като метилов алкохол и тежки метали, които имат много лоши последствия за здравето. Варненци сякаш са начело на злокобната класация. 50 натровени от казанджийски ракии бяха спасени миналата година в токсикологията на Военноморската болница. Но други 9 умряха след самоубийствено пиене въпреки лекарската намеса. Голямото количество на метилов алкохол в домашната ракия се оказало фатално според лекарите. Защото метиловият алкохол е концентриран в т.нар. първак ракия, която потича от врящия казан при 70 алк. градуса. Затова първакът не бива да се смесва със следващата ракия - рискът на черпещия се с първак да ослепее е много голям. Убийственият метилов алкохол действа бавно, а мравчената киселина, която се отделя, уврежда всички човешки органи, пише "24 часа".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.